Dual Boiler vs HX espressomaskine?

Dual Boiler eller Heat Exchange espressomaskine

Her på siden får du en kort gennemgang af, hvad der er forskellen på en Heat Exchange espressomaskine (HX) og en Dual Boiler espressomaskine (DB). 

Hvordan fungerer en HX espressomaskine?

En heat exchange espressomaskine betyder, at der er tale om en espressomaskine, der fungerer med varmeveksling. Dette fungerer ved, at bryggekedlen låner fra den varme som dampkedlen genererer. Der er dermed kun ét varmelegeme, som så altså fokuserer på at opvarme dampkedlen, men med smart HX-teknik kan denne varme opvarme bryggekedlen, så du også er klar til at brygge, mens du steamer. 

Hvordan fungerer en DB espressomaskine?

En dual boiler espressomaskine er udstyret med to forskellige varmelegmer, så du hele tiden har den rette temperatur til både damp og bryg. Dermed kan du indstille temperaturerne individuelt, da bryggetemperaturen ikke er direkte påvirket af temperaturen i dampkedlen. 

Hvad er ligheden mellem HX og Dual Boiler? 

HX espressomaskiner og dual boiler espressomaskiner kan begge steame og brygge samtidigt. Det giver et meget bedre flow i din brygning af kaffedrikke, end du opnår med en single boiler espressomaskine. Herved kan du nemlig forberede din mælk, mens din espressomaskine brygger kaffe. Samtidig betyder dette også, at der ikke er en længere opvarmningstid inden maskinerne er klar til damp. Single boiler maskiner skal bruge tid fra at bryggekedlen har brygget espresso til steameren er varm nok til at producere damp. 

Heat exchange eller Dual boiler: Hvilken til dig?

Er du presset på prisen, så kan det give mening at vælge en HX espressomaskine, men hvis budgettet er til det, så er Dual boilers mere fuldendte, effektive og præcise. Med en dual boiler espressomaskine får du mere kontrol over temperaturen til henholdsvis bryg og damp. Interesserer dette dig ikke, og vil du bare gerne kunne gå direkte fra bryg til damp, så får du formentlig mere value for money med en HX espressomaskine. 

Hvilke espressomaskiner findes i de forskellige kategorier? 

Jeg vil ikke komme med den helt store gennemgang af alle HX og dual boiler espressomaskiner på markedet, for så kunne vi sidde her hele dagen. Men jeg vil dog udpege Rocket appartamento som en populær og effektiv HX espressomaskine, mens Nuova Simonelli Oscar 2 er en billig og bestemt ikke dårlig måde at komme ind på HX-markedet. Når det kommer til dual boiler espressomaskiner så er en Sage dual boiler virkelig meget espressomaskine for pengene, da det er en billig dual boiler maskine. Du vil også finde mere avancerede espressomaskiner i denne kategori, som f.eks. Lelit Bianca v3 og La Marzocco espressomaskinerne.