Italiensk Kaffekande - Klassisk kaffebrygning

Dette indlæg er sponsoreret gennem reklamelinks

Italienske kaffekander er også kendt som espressokander, og danner ramme om den autentiske brygning af den italienske klassiker: Espresso. De klassiske italienske kaffekander fungerer ved, at de er delt op i forskellige kamre, som indeholder de forskellige elementer i kaffebrygningen. Herunder vil du kunne finde mit bud på gode italienske kaffekander, og jeg vil også anbefale nogle, der kan benyttes på induktion.

Klassiske Italienske Kaffekander fra Bialetti

Bialetti Moka Express (12 Kopper)

Espressokanderne fra Bialetti er klassiske italienske kaffekander, der udelukkende ved hjælp af elementerne tryk, varme og damp kan bidrage til brygning af en fantastisk kop kaffe. Derfor er der heller ikke et hav af features, jeg vil gennemgå her. Værd at bemærke er det dog, at du med denne espressokande ikke kan benytte dig af induktionskomfur til opvarmning af kanden, hvilket altså er en vigtig detalje at have med. Med en italiensk kaffekande fra Bialetti vil du få det helt klassiske espressokande-udtryk, som giver denne her autentiske brygge- og smagsoplevelse. 

Du kan få espressokanden i mange forskellige størrelser – den på billedet kan brygge 12 kopper ad gangen. Se udvalget hos KitchenOne herunder, hvor du også vil finde kander til 1, 4 og 6 kopper:

Italienske kaffekander til induktionskomfur

Bialetti Venus Elegance til Induktion

Denne italienske kaffekande fra Bialetti er designet til dig, der foretrækker elegance i hverdagen. Her går vi et skridt væk fra det rustikke look, man ofte forbinder italienske espressokander med. I stedet går vi et skridt imod det elegante og moderne, hvilket kaffekanden også gør rent teknisk, da denne espressokande er designet til at kunne opvarmes på et induktionskomfur såvel som alle andre typer komfurer. Dette er blot et eksempel på en espressokande til induktion, og du vil kunne finde flere herunder:

Find dem hos KitchenOne:

Hvad er en italiensk kaffekande?

En italiensk kaffekande er egentlig bare en kaffekande fra Italien. Men beskrivelsen ‘Italiensk kaffekande’ som jeg også bruger her på siden, er ofte anvendt om de klassiske espressokander. Men hvad er en espressokande så for noget? En espressokande er en kande designet til at brygge kaffe på komfuret. Espressokanden er for mange mere kendt på udseende end den er på navnet. Det karakteristiske udseende er på mange måder blevet et symbol for kaffeelskeren, og du vil se det i mange logoer, på plakater og meget andet – og så steder hvor kaffen slet ikke brygges via disse kander. Men simpelthen på grund af det fine udtryk, som kanderne giver. 

Hvordan fungerer en Italiensk kaffekande?

Som jeg allerede har været lidt inde på, så foregår brygningen ved, at du placere de forskellige elementer til kaffebrygning i hver sit element i espressokanden. Når vandet så begynder at blive opvarmet over komfuret, så vil det skabe et tryk, der får elementerne til at bevæge og blande sig, og her foregår brygningen af kaffen altså så. Men du tænker måske alligevel, hvordan bruger man så en espressokande?

Hvordan bruger man en espressokande?

Brygning på en espressokande sker ved: 1) Mal kaffebønnerne lidt grovere en til almindelig espresso, 2) Fyld espressokandens nederste kammer med koldt vand, 3) Placér det malede kaffe i metalfilteret, 4) Saml kanden – nu med elementerne i, 5) Placér kanden på komfuret og lad kaffen brygge. Når du hører kaffen begynde at bevæge sig, bør den være færdig. 

Kan man brygge god espresso med en italiensk kaffekande?

Du kan brygge rigtig fin kaffe med en italiensk kaffekande, men du får ikke det her klassiske espressoshot, som du får med en rigtig espressomaskine. Du kan dog stadig godt få den helt rigtige kop kaffe til dig, og især hvis du har anskaffet dig en rigtig god kaffekværn. Dog skal kaffen som sagt ikke kværnes på så fin en malingsgrad som traditionel espresso, så det vil ikke være nødvendigt med en eureka single dose eller niche zero kværn, hvor du sagtens kan nøjes med en mere almindelig kaffekværn. 

Hvor stor er forskellen på en italiensk kaffekande og espressomaskine?

Italienske kaffekander kan lave fremragende kaffe, det skal ikke være til debat. Men de kan altså ikke helt leve op til den kvalitet, som du får med de espressoskud som du trækker ud af italienske espressomaskiner af høj kvalitet. I denne kategori finder ud blandt andet Rocket espressomaskiner, de famøse La Marzarzocco espressomaskiner og den vanvittige espressomaskine til prisen Nuova Simonelli Oscar 2

En italiensk kaffekande er perfekt at have med på tur

Hvis du skal på tur enten i form af camping, hyttetur, backpacking eller andre former for outdoor ferieformer, så kan det være svært at tage den gode kaffeoplevelse med sig. Men her er den italienske kaffekande altså rigtig god, da den ikke fylder spor meget. Du kan sagtens klemme kanden ned i tasken ved siden af din sovepose, uden at tasken bliver for tung at bære, og uden at du skal gå hele turen og drikke dårlig kaffe. Her er det klart, at du formentlig vil få mest ud at gå med den klassiske udgave af kaffekanden, da den ellers kræver et induktionskomfur. Dermed er det en perfekt løsning til at bevare den gode kaffeoplevelse, hvis du er outdoor-interesseret og tager på lange ture, eller måske overvejer at købe en shelter, hvor du samtidig gerne vil kunne nyde lækker espresso.