Mahlkönig X54: Den bedst byggede espressokværn til hjemmebrug?

Her kan du læse lidt om Mahlkönig X54, som jeg giver en ærlig anmeldelse af, så du først og fremmest kan blive klogere på, om det er den rigtige kværn for dig, og dernæst om du er villig til at bruge de penge på den, som den nu engang koster. Espressokværnen fra tyske Mahlkönig er en kaffekværn af virkelig høj kvalitet, så jeg vil mene, at vi er oppe i den øverste kvalitet af kværne, som kan bruges til hjemmebrug.

En kværn skabt udelukkende af kvalitetsmaterialer

Noget af det, der deler vandene, når det kommer til kaffekværne er, hvad man vil betale ekstra for. I de fleste tilfælde vil det være det indre, der tæller. Altså kværnens evner til at kværne kaffen i den fine malingsgrad, som er nødvendig for at få en lækker og fyldig espresso. Med Mahlkönig X54 bliver der ikke gået på kompromis med materialet; fra det inderste led til den yderste detalje. Det er tysk kvalitet fra skelet til skal, som vi forventer det af Mahlkönig. Men her får du det altså ovenikøbet til noget, jeg vurderer som en fair pris!

Mahlkönig X54: Egenskaber og funktioner

Hvis navnet ikke allerede har afsløret det, så kan jeg afsløre det nu. Mahlkönig X54 er udstyret med 54mm flade knivblade, hvilket giver mulighed for meget præcis og fin maling af kaffe. Derudover bliver malingsgraden indstillet med en trinløs kværnskive. Det betyder, at du kan indstille din kværn meget præcist, da der ikke er prædefinerede trin. Sidst men ikke mindst har kværnen en 500g bønneholder, så du ikke behøver fylde op alt for ofte.

Brugervenligt design

Mahlkönig X54 er nem at bruge, hvor skærmdisplayet hjælper dig med hjælp at navigere og holde overblik over dine kværnindstillinger. Du kan kværne direkte ned i portafilteret eller bruge den medfølgende doseringskop. Her skal du dog udskifte det element, der holder henholdsvis portafilter og doseringskop, men dette er også nemt at gøre via en knap på højre side af kværnen. Kværnen kværner på tid, så jeg vil anbefaler at have en vægt, når du indstiller kværnen. Når den først er indstillet med den rigtige tid/kværnmængde til dine bønner, vil den max svinge 0.2 gram på samme kværntid. Så her behøver du næppe hive vægten frem hver gang.

Mahlkönig kaffekværne – specialister i espressokværne til erhverv, nu også i hjemmet

Det er ikke mange, der har en Mahlkönig espressokværn stående hjemme i køkkenet, for producenten har gennem mange år haft tradition for at producere professionelle espressokværne til caféer og kafferisterier, hvor budgettet og behovet også vil være et andet. Men med Mahlkönig X54 får du altså en espressokværn fra Mahlkönig, der er designet specifikt til hjemmebrug. Deres mange års erfaring med professionelle espressokværne afspejler sig heldigvis i Mahlkönig X54, da den er bygget bundsolidt.

Alsidig kværn hele vejen fra stempelkaffe til espresso

Mahlkönig kaffekværnen omtaler jeg ofte som en espressokværn, grundet dens kvaliteter og evner til at kværne kaffe så fint, at den kan kværne alverdens bønner perfekt til espresso. Men kværnen er alsidig og kan sagtens kværne til stempelkaffe, filterkaffe, pour over og lignende. Ja faktisk kan den bruges til alle kaffetyper.

En lydsvag kværn

Grundet de kvalitetsmaterialer som Mahlkönig X54 er bygget med, så er det heller ikke meget lyd, der slipper igennem de metalliske materialer. Det er en kæmpe fordel, hvis du for eksempel har kværnen stående i et åbent køkkenalrum, hvor der kan og vil foregå samtaler, mens der kværnes. Og står du i en situation, hvor kaffegearet skal opgraderes på grund af en nært forestående og søvnmanglende barsel, ja så er det altså endnu vigtigere med den der lydsvage ikke-babyvækkende kværn.

WiFi til de nørdede

WiFi til en kværn… af hvad? Tænker du måske. Men det er ikke helt så underligt, som det måske lyder. WiFi-egenskaben skal nemlig ikke bruges til at igangsætte kværnen fra afstand, ligesom vi kender det fra nogle espressomaskiner. Men kværnen kan få softwareopdateringer, som kan hentes derigennem, mens du også vil kunne holde øje med antal kværnede kopper, espressokværnens levetid og meget andet. Her kan du få hjælp til at holde øje med og finjustere dine kværnindstillinger. Så det er en smart feature, hvis du ønsker at nørde helt ned i detaljen.

Mahlkönig X54: ulemper

Selvom der er meget at elske ved Mahlkönig X54, så har den også nogle sider, der kan betragtes som ulemper. Disse vil jeg gennemgå her nedenfor.

Den tunge – men også høje dreng i klassen

Mahlkönig er på alle måder en tung kaffekværn på den helt gode måde. Det er nemlig resultatet af lutter kvalitetsmaterialer. Det gør så også, at kværnen vejer 8kg. Det gør dog ikke så meget, når først kværnen er på plads. Så er der lige det der med at finde pladsen, for espressokværnen er også rigtig høj – blandt andet på grund af den ikoniske Mahlkönig bønnebeholder. Hele 43cm måler Mahlkönig X54 i højden, så vær opmærksom på at måle efter, om du har plads på køkkenbordet.

Præcise indstillinger, der kan være svære at finde tilbage til

Man kan sjældent gøre alle tilfredse, og sådan er det også med trinløs kværnindstilling. Det er den absolut mest præcise måde at indstille malingsgrad på, da man kan finde en malingsgrad, der på andre kværne ville ligge mellem to trin. Men det er til gengæld rigtig svært at finde tilbage til en foretrukken indstilling fra tidligere. Så selvom kværnen sagtens kan kværne til både filter, stempel og espresso, kan det altså være svært at finde tilbage til din favoritindstilling, hvorfor du ved hvert skift skal kværne dig frem til den på ny.

Er Mahlkönig X54 noget for dig?

Mahlkönig X54 er for dig, der ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Hvis du overvejer Eureka Mignon Specialita, er denne kværn en hård konkurrent efter min mening. Synes du budgettet er for højt, så vil en Baratza Sette 270 måske nærmere være noget for dig. Vil du gerne have single dose-muligheder, så er en niche zero eller eureka mignon single dose nok et bedre valg. Men vigtigst af alt, vælg kun denne kværn hvis du (også) skal brygge espresso, ellers er det simpelthen for mange penge at skyde afsted. Vælg der i stedet eksempelvis en Wilfa kaffekværn, hvis du blot er til stempelkaffe, pour over og lignende. Overordnet set får Mahlkönig X54 min varmeste anbefaling.