Baratza Sette: Fordele og ulemper ved den alsidige kværn

Når du skal brygge espresso, er der mange redskaber og hjælpemidler, som man kan tilkøbe. Men i virkeligheden er der kun to redskaber, som er 100% nødvendige. Det første er espressomaskinen og det andet er en kaffekværn, der kan kværne fint og ensartet nok til, at den kan brygge espresso. Derfor benyttes termen espressokværn også ofte om denne slags kværne, og en af disse kværne er den verdenskendte Baratza Sette 270 espressokværn.

Baratza Sette 270 espressokværn – Dyr eller billig?

Baratza Sette 270 kaffekværnen koster lige i underkanten af 3.000kr, hvilket kan få de fleste forbrugere til at spærre øjnene op en ekstra gang. Men faktisk er det beløb slet ikke så dyrt, som det måske virker til i første omgang. En ordentlig kaffekværn, der kan kværne bønner til espresso, kræver nemlig en ret seriøs maskine. Og selvom mange foretrækker at købe en dyr espressomaskine og parre den med en ’halvbillig’ kværn, så er kværnen faktisk mindst lige så vigtig for det samlede setup, som espressomaskinen er det. Derfor vil jeg faktisk beskrive Baratza Sette 270 espressokværnen som en relativt billig kværn.

Hvis du allerede havde nok kendskab til espressoverdenen til at vide det, så bliver det næste spørgsmål naturligvis: jamen er den så god nok til at kunne hamle op med andre dyrere kværne?

Et unikt design, der optimerer dit workflow og redder din kaffe

Baratza Settes udseende er ret genkendeligt og unikt. Det kan virke en smule kantet i måden det skiller sig ud fra andre velkendte kaffekværne på, men der er en rigtig god grund til, at Baratza Sette har netop dette design. Kaffekværnen er designet med det lidt sjove design, for at der er plads til at indsætte portafilteret under kværnen, men samtidig kværne direkte fra hopper til portafilter. Dette gør, at tilbageholdelsen af kaffebønner minimeres. Der opstår dermed mindre retention, som det hedder. Her er kværnen faktisk bedre end de fleste andre kværne, også dem der er dyrere. Jeg vil mene, at du skal investere i en decideret single dose kaffekværn, hvis du skal opnå bedre kvalitet på netop dette parameter.

Lav retention og hurtig kværnhastighed

Jeg har allerede nævnt, at der kommer lav retention med det unikke design, men det er ikke det eneste væsentlige parameter, som kaffekværnsdesignet medfører. Her er det også værd at pointere, at kværnen er absurd hurtig. Her slår den også mange konkurrenter af pinden, især hvis vi kigger i prisklassen 3.000-5.000kr. Her er det værd at minde sig selv om, at Baratza Sette 270 altså koster under 3.000kr, hvorfor den må siges at konkurrere med kværne over egen vægtklasse. Derfor vil der nødvendigvis også være andre områder, hvor man går en smule på kompromis.

Baratza Sette 270 – Kvalitetsmaterialer og en smule plastik

Et af de steder, hvor man går en lille smule på kompromis, er i byggematerialerne. Her snakker jeg ikke om nogle af de materialer, der vedrører selve brygningen, men mere i forhold til maskinens ydre og udseende. Man skal ikke kigge længe på en Baratza Sette for at bemærke, at der er en del plastik. Her vil mange af de dyrere kværne være lavet af mere luksuriøst og holdbart materiale, men din Baratza Sette vil næppe være påvirket af dette. Så det handler mere om, om det er en prioritet for dig, at din kaffekværn udstråler kvalitetsmaterialer.

Koniske kværnblade i stål

Lad os også tale lidt om de materialer, der rent faktisk er med til at kværne kaffen. Her er Baratza Sette 270 udstyret med koniske kværnblade i stål, der måler 40mm. Der er lidt diskussioner i diverse kaffehjørner om, hvorvidt koniske kværnblade eller knive er at foretrække. Jeg mener ikke, at det er noget man skal bekymre sig alt for meget om, så længe man er oppe i et niveau, hvor der er styr på kvaliteten. Og det er du med Baratza Sette 270. Og havde det været bedre med 55mm kværnblade fremfor 40mm? Ja det havde det, men så havde kværnen også minimum kostet det dobbelte.

En alsidig kværn perfekt til den varierende kaffeelsker

Men vent, stod der ikke længere oppe i artiklen, at Baratza Sette var en espressokværn? Hvordan kan den så også være alsidig? Når jeg kalder Baratza Sette for en espressokværn, er det møntet på, at kværnen har evnerne til at kværne kaffe med en finhed og ensartethed, der er tilstrækkelig til, at den kan brygge espressoskud. Men Baratza Sette kan også sagtens brygge grovere, hvorfor den også er ideel til filter, stempel, aeropress, eller noget helt andet. Det kan de fleste espressokværne, men det er langt mindre besværligt at skifte frem og tilbage mellem indstillingerne på Baratza Sette, da den har to forskellige drejeskiver, hvor du indstiller malingsgraden. Disse drejeskiver er fordelt på 30 indstillinger på makroniveau og 9 på mikroniveau. Fordi malingsgraden er opdelt på konkrete niveauer, er de også nemme at finde tilbage til igen, hvorfor du kan huske eller skrive ned, hvad dine præferencer er for filter og espresso, og derved skifte flittigt imellem dem uden problemer.

En støjende oplevelse i meget kort tid

Baratza Sette er en støjende kværn, det kan man ikke komme udenom. Det er formentlig et resultat af kværnens lidt aggressive kværnmetode, der så til gengæld også er effektiv. Kombineret med, at kværnen er lavet i delvist plastikmateriale, som formentlig ikke stopper så meget af lyden fra at komme ud fra maskinens indre og ud i lokalet. Til gengæld er kværnen så effektiv, at du kun i meget, meget kort tid skal leve med den støjende lyd fra kværnen.

Baratza Sette 270 vs Baratza Sette 30

Er en Baratza Sette ikke bare en Baraza Sette? Nej faktisk ikke. Der findes tre forskellige former for Baratza Sette kaffekværne: Baratza Sette 270, 30 og 270 WI. Baratza Sette 270 adskiller sig fra Baratza Sette 30 ved, at Baratza Sette har 270 kværnindstillinger fordelt på 30 på makroniveau, der hver kan indstilles på 9 forskellige mikroniveauer. Det vil sige at Baratza Sette 270 har mulighed for at være langt mere præcis i malingsgraden end Baratza Sette 30-modellen. Jeg mener ikke, at der er nogen grund til at gå efter en Baratza Sette 30, hvis du jagter en ny kaffekværn. Men hvis du er i brugt-markedet og finder en Baratza Sette 30 til en god pris, så er det ikke en ringe kværn. Prisforskellen mellem Baratza Sette 30 og 270 er bare ikke stor nok til, at jeg vil mene det er et fornuftigt sted at spare. 

Baratza Sette 270 vs Baratza Sette 270 WI

Baratza Sette 270 og 270 WI kaffekværnene er identiske kværne på stort set samtlige parametre. Faktisk er der kun et enkelt område, hvor de to kværne adskiller sig. Baratza 270 kværner på tid, mens Baratza Sette 270 WI er indbygget med en intelligent vægt, der kan kværne efter gram. Da stort set alle, der brygger espresso måler vægten af på deres kværnede kaffe, giver denne egenskab umiddelbart god mening. Men jeg mener, at du lige så godt kan have en ekstern kværn ved siden af, hvor du kan måle dit Portafilter af før og efter du har kværnet kaffe i det, indtil kværnen er indstillet korrekt. For når jeg siger, at vægtindstillingen er den eneste forskel mellem de to kværne, er det ikke helt sandt; prisen er nemlig også temmelig anderledes. Du skal give 1-1.500kr ekstra for at opgradere til 270 WI-modellen, og det mener jeg simpelthen ikke, at det er værd. Dertil bør du hellere kigge efter en kaffevægt med timer, hvor du kan finde gode alternativer til 3-500kr, som du så også kan bruge til at måle bryggetid på din espresso og andre bryggemetoder.

Hvilke kaffekværne kan sammenlignes med Baratza Sette?

Den kaffekværn jeg primært vil sammenligne Baratza Sette med, er Eureka Mignon Specialita, da de ligger rimelig tæt på hinanden prismæssigt, hvor Eureka Mignon Specialita er den dyreste af de to. Derudover er de begge espressokværne, hvilket naturligvis er fundamentalt for at sammenligne dem i det hele taget. Eureka Mignon er trinløs i indstillingen af kværnen, hvilket gør man kan ramme den præcise malingsgrad mere nøje, men det gør det langt sværere at skifte frem og tilbage mellem bryggemetoder. Her minder Eureka mere om f.eks. Mahlkönig X54. Baratza Sette er noget mere støjende en Eureka Mignon Specialita, men til gengæld er den hurtigere. Derudover er der også mindre retention på en Baratza Sette end der er på en Specialita. Hvis du ikke har noget imod at betale 7-800kr mere for en Specialita, så er der små fordele, der kan gøre det pengene værd. Men hvis prisforskellen betyder noget for dig, så er det minimalt med fordele, du får ved opgraderingen, når det kommer til at brygge perfekt kaffe til din espresso. I forhold til at opnå minimal retention, er det kværne som Niche Zero og Eureka Mignon Single Dose, der er næste skridt. Her er prisen en helt anden.