Mate te - sydamerikansk urtedrik

Sydamerikansk mate te

Mate er en meget populær te, der har sit ophav i Sydamerika. Selvom teen måske ikke er den mest velkendte drik herhjemme, så har du sikkert set drikken, da rigtig mange sydamerikanske sportsstjerner drikker den. Herunder vil du kunne læse meget mere om den særlige te, og se det brede udvalg af mate te-produkter!

Dette Indlæg er sponsoreret gennem reklamelinks

Hvad er mate te?

Mate te er en særlig tedrik, der brygges af yerba mate, som vokser i Sydamerika.  Af klassiske tesorter, er det grøn te, som den sydamerikanske te minder mest om i smagen. Mate te har dog sit eget særpræg på smagssiden, og længere nede vil du kunne finde mange forskellige smagsvarianter.

Hvordan adskiller mate sig fra traditionel te?

Den sydamerikanske te minder på mange måder om den klassiske te du kender, men den tilberedes lidt anderledes. Når du tilbereder din mate foreslår vi, at du bruger en Calabash og en Bombilla, så du rammer den traditionelle Sydamerikanske smag. Men ellers kan du naturligvis også tilberede tesorten, som du ville gøre med mere klassiske tesorter, eller i en stempelkande, på samme måde som du ville gøre med din stempelkaffe.

Kom nemt i gang med at lave din mate

Lyder det uoverskueligt at komme i gang med at brygge den lidt specielle te? Og har du måske aldrig hørt om Calabash og Bombilla før? Så frygt ej, her hos kaffekrogen kan du komme nemt i gang med at lave mate te, hvis du køber en af disse populære startpakker. Med et startkit får du både Calabash, Bombilla og termokande i ét sæt, mens du naturligvis også får en valgfri mate tepakke med i købet. Du kan vælge mellem forskellige startpakker, nemlig det almindelige startkit, deluxe-udgaven eller startpakken to-go. 

Yerba Mate te

Yerba mate er selve den urteblanding, man brygger mate te med. Det kan være en smule forvirrende med den måde, at folk ofte taler om mate på. Selve teen, Yerba Mate te, er jo ikke en Calabash og en Bombilla. Det er til gengæld det særlige kendetegn ved teen, at den nydes bedst med disse redskaber, som vi ikke kender fra andre drikke. Derfor forbinder man ofte mate te med ‘hele pakken’. Men du kan altså også slippe afsted med at købe selve teen bare, Yerba Mate. Du skal selvfølgelig ikke købe en ny calabash og bombilla hver gang. Når først du har disse, kan de genanvendes igen og igen! Herunder vil du kunne se de forskellige mate-varianter, som du kan fylde i din Calabash, så du er klar til at nyde den lækre drik. 

Find din yndlings smagsvariant

Mate te er ikke én type te, der smager af én ting. Selvom der er mange, der tror det. Du kan få mate te i flere forskellige varianter, og du kan finde et bredt udvalg her på siden. Du kan finde mate i den helt traditionelle yerba mate smag, men også smagene citron, appelsin, tropical, jordbær, æble, pære, mint og endnu flere andre vil du kunne finde. Tryk på linket herunder eller på billedet til højre, og gå på udkig i matetea.dk’s brede udvalg, der blandt andet indebærer te fra det populære mærke: CBSé®. 

Ny Sydamerikansk Yerba mate fra danske Matetea

Da jeg startede med at drikke mate te var det fuldstændig umuligt at få fingrene i det fra en ordentlig dansk webshop. I dag er det blevet meget nemmere, og en stor del af den kredit skal gå til Matetea, der nu også er på markedet med deres helt egen Yerba mate te. Udover at det er blevet nemt at få fat i autentisk sydamerikansk Yerba Mate te på en dansk webshop, så kommer Matetea også med et stort udvalg af forskellige slags mate te. Så der er rig mulighed for at finde sin personlige favorit hos dem.
En god te på farten

Mate te er godt hele dagen lang, og derfor er det oplagt at have noget mate te med sig hele dagen. Derfor bør du have dit startkit med dig, samt en termokande, så du hele tiden har den rette temperatur. 

Mate udstyr, tilbehør og startpakker

Kan du ikke vente med at komme i gang? Eller skal du bare have fyldt lageret op? Så tøv ikke med at kigge på det brede udvalg, tilbehør og startpakker! Du kan læse meget mere om de populære startpakker, og se udvalget her.

Det skal du bruge for at komme igang!

For at komme igang med at brygge den populære mate, så skal du som nævnt have fingrene i en Bombilla og en Calabash. Vi anbefaler, at du køber en af de smarte startpakker fra Matetea, hvis du ikke har noget af udstyret på forhånd. Du kan finde startpakkerne ovenfor, eller trykke på teksten her. Herunder kan du læse mere om de enkelte elementer, der indgår i pakkerne. 

Calabash

Calabash er et nødvendigt redskab for at komme godt igang med din mate-brygning. Det er koppen, hvor din mate kan brygges igen og igen, fra du har klargjort tebladene første gang. Du kan brygge mate på de samme blade hele dagen. Smagen er lidt bitter ved første bryg på teblade, så frygt ej, hvis du ikke forelsker dig i mate ved den allerførste bryg. Men jo mere du brygger på den samme portion af teblade, desto mildere bliver smagen, og du vil hurtigt blive rigtig glad for drikken. Men denne fornemmelse og brygningsproces kan du kun opnå, hvis du benytter en calabash under brygningen!

Bombilla

En bombilla er et metalsugerør, der er absolut nødvendigt for at drikke mate. Bombillaen er særdeles smart, da den fungerer som sugerør og filter i ét samlet redskab. Du er måske ikke vant til at drikke te gennem et sugerør, men du vil hurtigt vænne dig til at drikke mate på denne måde. Men vær lige opmærksom på, hvordan du placerer sugerøret i teen. Det er nemlig væsentligt i forhold til filterets funktion, så du ikke får blade i munden. Er du i tvivl om, hvordan mate brygges, så kan du finde en guide til, hvordan du tilbereder din mate her! 

Mate te Stempelkande

Den traditionelle tilberedning af Mate te med en calabash og en bombilla er absolut at foretrække, hvis du spørger mig. Men hvis man gerne vil dele mate te-oplevelsen med sine gæster, kan det være en besværlig måde at tilberede på. Derfor kan det også være en fordel at tilberede sin mate te i en stempelkande. Heldigvis har Matetea nu designet en stempelkande specielt til det formål, det bliver nemt, hurtigt og effektivt at brygge din yndlings mate te til flere gæster på samme tid. 

Mate te tilberedning

Mate te tilberedes allerbedst på ægte sydamerikansk manér. Men hvis du gerne vil  tilberede teen til flere personer ad gangen, så kan du også tilberede teen i en stempelkande. Hvis du vælger at tilberede teen i en stempelkande går du på kompromis med den sydamerikanske brygningsmetode, men stempelkanden er ikke uden sine fordele. Denne bryggemetode tillader dig som nævnt at tilberede til flere mennesker ad gangen, og samtidig vil du også nemmere kunne regulere styrkeniveauet i teen. Hos Kaffekrogen anbefaler vi dog den traditionelle brygningsmetode! Du kan læse vores guide til tilberedning af mate te her.

Mate te Danmark

Mate te er ikke den mest kendte eller populære drik i Danmark, og den kommer nok heller ikke til at vippe kaffe af pinden lige foreløbigt. Men teen er ved at få sin udbredelse i Danmark og Europa, hvor den tidligere mere har haft popularitet i Sydamerika. Jeg påtænker ikke, at vi kommer til at få sydamerikanske tilstande i den nærmeste fremtid herhjemme, men det bliver nok alligevel mere og mere almindeligt at se mate te-drikkere i Danmark også. Men det er selvfølgelig bare en gisning.

Moderne Mate

Det er rigtigt, at mate te traditionel er blevet nydt i det udhulede græskar ved navn Calabash. I dag er der dog designet Calabash-kopper, der giver alle fordelene fra den traditionelle bryg i et mere stilfuldt og enkelt design. Samtidig er det noget mere praktisk at benytte sig af disse, når det kommer til opvask, hygiejne og så videre. Heldigvis for dig, så finder du kun det moderne Mate-udstyr her på siden. Det er klart det smarteste, og i min optik scorer det moderne mate-udstyr fra matetea.dk højest på både praktik og design. Med dit nye mate-sæt fra matetea vil du kunne lægge nogle fantastiske billeder op på diverse sociale medier af dig og  din stilfulde mate!

Køb Mate te

I lang tid har det været meget besværligt at købe mate te i Danmark, ja faktisk næsten umuligt, hvis du også ville have de traditionelle bryggeredskaber som en calabash og en bombilla. I dag er det supernemt at skaffe sig selve teen, og faktisk også alt udstyret. Det kan du selvfølgelig gøre her på siden, hvilket kan lade sig gøre på grund af det danske firma Matetea, der til glæde for alle os teelskere, har set det store potentiale i den sydamerikanske te

Ofte stillede spørgsmål om mate te:

[faqs]