Mate te - Sund sydamerikansk urtedrik

Sydamerikansk mate te

Mate er en meget populær te, der har sit ophav i Sydamerika. Selvom teen måske ikke er den mest velkendte drik herhjemme, så har du sikkert set drikken, da rigtig mange sydamerikanske sportsstjerner drikker den. Derudover er der også mange elitesportsudøvere i Danmark, der har kastet sig over den populære te. Herunder vil du kunne læse meget mere om den særlige te, og se det brede udvalg af mate te-produkter!

Dette Indlæg er sponsoreret gennem reklamelinks

Hvad er mate te?

Mate te er en særlig tedrik, der brygges af yerba mate, som vokser i Sydamerika. Teen indeholder masser af vitaminer, antioxidanter og mineraler, hvilket bidrager med god energi. Af klassiske tesorter, er det grøn te, som den sydamerikanske te minder mest om i smagen. Mate te har dog sit eget særpræg på smagssiden, og længere nede vil du kunne finde mange forskellige smagsvarianter.

Hvordan adskiller mate sig fra traditionel te?

Den sydamerikanske te minder på mange måder om den klassiske te du kender, men den tilberedes lidt anderledes. Når du tilbereder din mate foreslår vi, at du bruger en Calabash og en Bombilla, så du rammer den traditionelle Sydamerikanske smag. Men ellers kan du naturligvis også tilberede tesorten, som du ville gøre med mere klassiske tesorter, eller i en stempelkande, på samme måde som du ville gøre med din stempelkaffe.

Kom nemt i gang med at lave din mate

Lyder det uoverskueligt at komme i gang med at brygge den lidt specielle te? Og har du måske aldrig hørt om Calabash og Bombilla før? Så frygt ej, her hos kaffekrogen kan du komme nemt i gang med at lave mate te, hvis du køber en af disse populære startpakker. Med et startkit får du både Calabash, Bombilla og termokande i ét sæt, mens du naturligvis også får en valgfri mate tepakke med i købet. Du kan vælge mellem forskellige startpakker, nemlig det almindelige startkit, deluxe-udgaven eller startpakken to-go. 

Yerba Mate te

Yerba mate er selve den urteblanding, man brygger mate te med. Det kan være en smule forvirrende med den måde, at folk ofte taler om mate på. Selve teen, Yerba Mate te, er jo ikke en Calabash og en Bombilla. Det er til gengæld det særlige kendetegn ved teen, at den nydes bedst med disse redskaber, som vi ikke kender fra andre drikke. Derfor forbinder man ofte mate te med ‘hele pakken’. Men du kan altså også slippe afsted med at købe selve teen bare, Yerba Mate. Du skal selvfølgelig ikke købe en ny calabash og bombilla hver gang. Når først du har disse, kan de genanvendes igen og igen! Herunder vil du kunne se de forskellige mate-varianter, som du kan fylde i din Calabash, så du er klar til at nyde den lækre drik. 

Find din yndlings smagsvariant

Mate te er ikke én type te, der smager af én ting. Selvom der er mange, der tror det. Du kan få mate te i flere forskellige varianter, og du kan finde et bredt udvalg her på siden. Du kan finde mate i den helt traditionelle yerba mate smag, men også smagene citron, appelsin, tropical, jordbær, æble, pære, mint og endnu flere andre vil du kunne finde. Tryk på linket herunder eller på billedet til højre, og gå på udkig i matetea.dk’s brede udvalg, der blandt andet indebærer te fra det populære mærke: CBSé®. 

Ny Sydamerikansk Yerba mate fra danske Matetea

Da jeg startede med at drikke mate te var det fuldstændig umuligt at få fingrene i det fra en ordentlig dansk webshop. I dag er det blevet meget nemmere, og en stor del af den kredit skal gå til Matetea, der nu også er på markedet med deres helt egen Yerba mate te. Mate teen får de produceret i Brasilien under ordentligt forhold gældende både økonomi, til dem, der dyrker produktet, og den hygiejne og kvalitet som varerne produceres med. Her på siden henviser jeg udelukkende til deres hjemmeside, netop fordi jeg ved, at forholdende iorden! Og så er det ovenikøbet også gode priser for dig, der vil købe teen!
En god te på farten

Mate te er godt hele dagen lang, og derfor er det oplagt at have noget mate te med sig hele dagen. Derfor bør du have dit startkit med dig, samt en termokande, så du hele tiden har den rette temperatur. Med denne te med dig på farten kan du holde energiniveauet højt hele dagen, på en sund og naturlig måde.

Mate udstyr, tilbehør og startpakker

Kan du ikke vente med at komme i gang? Eller skal du bare have fyldt lageret op? Så tøv ikke med at kigge på det brede udvalg, tilbehør og startpakker! Du kan læse meget mere om de populære startpakker, og se udvalget her.

Det skal du bruge for at komme igang!

For at komme igang med at brygge den populære mate, så skal du som nævnt have fingrene i en Bombilla og en Calabash. Vi anbefaler, at du køber en af de smarte startpakker fra Matetea, hvis du ikke har noget af udstyret på forhånd. Du kan finde startpakkerne ovenfor, eller trykke på teksten her. Herunder kan du læse mere om de enkelte elementer, der indgår i pakkerne. 

Calabash

Calabash er et nødvendigt redskab for at komme godt igang med din mate-brygning. Det er koppen, hvor din mate kan brygges igen og igen, fra du har klargjort tebladene første gang. Du kan brygge mate på de samme blade hele dagen. Smagen er lidt bitter ved første bryg på teblade, så frygt ej, hvis du ikke forelsker dig i mate ved den allerførste bryg. Men jo mere du brygger på den samme portion af teblade, desto mildere bliver smagen, og du vil hurtigt blive rigtig glad for drikken. Men denne fornemmelse og brygningsproces kan du kun opnå, hvis du benytter en calabash under brygningen!

Bombilla

En bombilla er et metalsugerør, der er absolut nødvendigt for at drikke mate. Bombillaen er særdeles smart, da den fungerer som sugerør og filter i ét samlet redskab. Du er måske ikke vant til at drikke te gennem et sugerør, men du vil hurtigt vænne dig til at drikke mate på denne måde. Men vær lige opmærksom på, hvordan du placerer sugerøret i teen. Det er nemlig væsentligt i forhold til filterets funktion, så du ikke får blade i munden. Er du i tvivl om, hvordan mate brygges, så kan du finde en guide til, hvordan du tilbereder din mate her! 

Mate te Stempelkande

Den traditionelle tilberedning af Mate te med en calabash og en bombilla er absolut at foretrække, hvis du spørger mig. Men hvis man gerne vil dele mate te-oplevelsen med sine gæster, kan det være en besværlig måde at tilberede på. Derfor kan det også være en fordel at tilberede sin mate te i en stempelkande. Heldigvis har Matetea nu designet en stempelkande specielt til det formål, det bliver nemt, hurtigt og effektivt at brygge din yndlings mate te til flere gæster på samme tid. 

Mate te tilberedning

Den sunde te tilberedes allerbedst på ægte sydamerikansk manér. Men hvis du gerne vil  tilberede teen til flere personer ad gangen, så kan du også tilberede teen i en stempelkande. Hvis du vælger at tilberede teen i en stempelkande går du på kompromis med den sydamerikanske brygningsmetode, men stempelkanden er ikke uden sine fordele. Denne bryggemetode tillader dig som nævnt at tilberede til flere mennesker ad gangen, og samtidig vil du også nemmere kunne regulere styrkeniveauet i teen. Hos Kaffekrogen anbefaler vi dog den traditionelle brygningsmetode! Du kan læse vores guide til tilberedning af mate te her.

Mate te Danmark

Mate te er ikke den mest kendte eller populære drik i Danmark, og den kommer nok heller ikke til at vippe kaffe af pinden lige foreløbigt. Men i virkeligheden er det også helt forkert at sammenligne de to drikke en-til-en. Mate kan nogle helt andre ting end kaffe kan, og teen er perfekt til sportsudøveren eller atleten, der jagter de sidste procenter! Du vil formentlig ikke drikke kaffe lige op til en fodboldkamp eller et atletikstævne på eliteniveau. Men det kan du sagtens med Mate, der kun er med til at gøre dig endnu skarpere!

Mate drikkes af Messi, Højbjerg og andre sportsstjerner

Har du nogensinde undret dig over, hvad det er for en kop, som Messi, Suarez, Griezmann og Aguero går rundt med, inden de skal på banen? Så behøver du ikke undre dig længere! Den drik, som superstjernerne drikker, det er nemlig lige præcis mate te, som de drikker med deres Calabash og Bombilla! Mate te bliver drukket af et væld af internationale topatleter, og selvom det stadig primært er de sydamerikanske stjerner, der drikker mate te, ja så bliver drikken altså mere og mere populær i andre dele af verden! Selv nogle af de dygtigste danske fodboldspillere er begyndt at tage drikken til sig, hvilket blandt andet gør sig gældende for midtbanekrigeren Pierre Emil Højbjerg og Superliga skarpretteren Patrick Mortensen. Grunden til at teen drikkes op til kamp skyldes formentlig dens opkvikkende effekt, og det faktum, at teen er sundere end andre opkvikkende drikke som for eksempel kaffe, men især energidrik!

Moderne Mate

Det er rigtigt, at mate te traditionel er blevet nydt i det udhulede græskar ved navn Calabash. I dag er der dog designet Calabash-kopper, der giver alle fordelene fra den traditionelle bryg i et mere stilfuldt og enkelt design. Samtidig er det noget mere praktisk at benytte sig af disse, når det kommer til opvask, hygiejne og så videre. Heldigvis for dig, så finder du kun det moderne Mate-udstyr her på siden. Det er klart det smarteste, og i min optik scorer det moderne mate-udstyr fra matetea.dk højest på både praktik og design. Med dit nye mate-sæt fra matetea vil du kunne lægge nogle fantastiske billeder op på diverse sociale medier af dig og  din stilfulde mate!

Køb Mate te

I lang tid har det været meget besværligt at købe mate te i Danmark, ja faktisk næsten umuligt, hvis du også ville have de traditionelle bryggeredskaber som en calabash og en bombilla. I dag er det supernemt at skaffe sig selve teen, og faktisk også alt udstyret. Det kan du selvfølgelig gøre her på siden, hvilket kan lade sig gøre på grund af det danske firma Matetea, der til glæde for alle os teelskere, har set det store potentiale i den sydamerikanske te! 

Ofte stillede spørgsmål om mate te:

Hvordan smager Mate te?

Hvis man følger de sydamerikanske traditioner, så er det altid den, der brygger mate te, som drikker den første omgang. Det modsætter sig lidt de danske traditioner om, at det er gæsterne først. Men lige med mate te, så gør du faktisk dine gæster en tjeneste, ved lige at tage den første skænk. Mate te er nemlig ret bitter, ved den første drik, der produceres på bladene. Som nævnt kan du brygge hele dagen på den samme portion, så der er naturligvis lidt ekstra kraftig smag i starten. Hvis du er vild med bitre tesmage, jamen så skal du endelig bare kaste dig over den første servering, men ellers kan jeg forsikre dig om, at de efterfølgende brygninger bliver meget rundere og mildere i smagen. 

Hedder det Mate eller Maté?

Der er mange, der tror at mate te hedder maté. Det er heller ikke helt forkert, det kan nemlig staves sådan, og flere sydamerikanere vil nok mene, at det er den korrekte stavemåde. Men mate te skal ikke udtales med tryk på det sidste ‘e’, og derfor kan det virke lidt misvisende.

Hvad er virkningen ved at drikke mate te?

Mate te har en opkvikkende virkning, der minder om den, du måske kender fra kaffe. Det skyldes, at Mate te indeholder et stort indhold af koffein, hvilket er ret unikt for tedrikke, der typisk er mindre koffeinholdige. Udover, at mate tes virkning er opkvikkende og energigivende, så er drikken også sund vitaminmæssigt.

Er mate te sundt?

Mate tes indhold af mineralerne magnesium og jern er med til, at denne teform er sund og nærende. Derudover indeholder mate også B1 og B6-vitaminer, og giver dermed et sammenlagt godt og sundt tilskud af både mineraler og vitaminer. Dermed er mate te en noget sundere energikilde end kaffe og især energidrik.

Hvad er Yerba Mate te?

Yerba Mate er en plante, der vokser i store dele af Sydamerika, som altså også er stedet hvor teen er absolut mest populær. Te lavet på yerba mate er blevet særdeles populært i store dele af verden. Det skyldes blandt andet plantens opkvikkende effekt samtidig med de sundhedsmæssige fordele i form af plantens indhold af mineraler og vitaminer. Og når ja, selvfølgelig også den dejlige runde smag, som mate te også bidrager med!