Wilfa kaffekværne - Norsk Kvalitet

Måske bedste kaffekværne til Filter, Stempel og Pour Over

Wilfa er et Norsk brand, der leverer elektriske løsninger til hjemmet og køkkenet. Inden for kaffeverdenen har dette udmundet sig i henholdsvis kaffemaskiner og kaffekværne. Her på siden vil jeg tage dig igennem nogle udvalgte kaffekværne fra Wilfa og gøre dig klogere på fordele og ulemper, så du måske kan blive klogere på, hvilken der bedst opfylder dine behov.
Jeg mener i øvrigt, at Wilfa er det helt rigtige sted at kigge, hvis du leder efter den bedste kaffekværn til Filter, Pour Over, stempel og lignende kaffe, der ikke skal kværnes fint nok til espresso. Så her finder du ikke kun buddet på den bedste kaffekværn fra Wilfa, men formentlig også den bedste kaffekværn i det hele taget – hvis du ikke er på udkig efter en espressokværn.

Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 Kaffekværn

Med denne kaffekværn får du en rigtig god kaffekværn til prisen. Det er en kaffekværn med god Power, der kan kværne hele 250g kaffebønner ad gangen. Kaffekværnen fra Wilfa er udstyret med koniske maleblade, hvilket er godt i forhold til ikke at varme for hurtigt op. Det faktum, at der benyttes blade og ikke grater (=Burrs på engelsk) betyder, at der ikke bliver malet helt lige så fin og jævn kaffe. Det er dog ikke et problem i sig selv, og slet ikke så længe vi ikke taler espresso.

En af de store fordele ved Wilfa WSCG-2 er de store indstillingsmuligheder, så du kan få kaffen lige så den passer dig – mens kværnen altså også tilbyder enormt stor præcision til prisen. En rigtig god kværn til dig, der måske er i begyndelsen af et mere seriøst kaffeeventyr, eller dig der vil have bedre kaffe til forholdsvis billige penge.

Wilfa Aroma CGWS-130B Kaffekværn

Det er ingen hemmelighed, at friskkværnet kaffe giver den bedste brygning. Kværnen hjælper dig godt på vej i forhold til indstilling af kværningen, da den kommer med fem forskellige prædefinerede kværnindstillinger: Groftmalet, Filterkaffe, Stempelkaffe, Mocca og Aeropress. På den måde er det nemt for dig at tilpasse grov-/finheden på din kaffe, så det er tilpasset den kaffe, du gerne vil brygge og drikke.

DC-Motor og Timerfunktion

Wilfa Aroma kaffekværnen er udstyret med en DC-motor, hvilket er en opgradering sammenlignet med tidligere versioner af Wilfa kaffekværne. Det kan lyde lidt mærkeligt, men noget af det, som motoren bidrager til, er en langsommere kværning. Dette er dog gjort for at sikre, at maskinen ikke varmer for hurtigt op, da dette kan påvirke kaffens smag og aroma. Derudover er Wilfa Aroma også udstyret med en timerfunktion, så du kan indstille tiden på kværningen til den mængde du ønsker kværnet.

Wilfa Uniform WSFB-100S Kaffekværn

Nu skal vi til den dyreste Wilfa kaffekværn på listen, nemlig Wilfa Uniform kaffekværnen. Denne kaffekværn stikker lidt ud på listen her, ikke kun i form af prisen, men også fordi du her har fat i en kværn, der principielt godt kan benyttes til espresso. Jeg vil dog ikke anbefale det, og dermed vil jeg rettere kalde det en helt uovertruffen god kaffekværn til alle andre kaffedrikke. Navnet “Uniform” kommer af, at kaffen er designet til at kværne så jævnt og ensartet som overhovedet muligt. Altså så uniformt som muligt. Grunden til, at den så alligevel har problemer i forhold til at fungere som espressokværn er, at den ikke kan kværne helt så fint, som vi gerne vil have i espressobrygning. Men vi snakker måske den ideelle kaffekværn i kategorien Pour Over, Filter, Stempel, Aeropress, osv.

41 indstillingsmuligheder og flade grater som kværne

Wilfa Uniform kaffekværnen er udstyret med flade grater i stedet for koniske kværnblade. Dette gør, at du får en langt mere præcis brygning, hvor hvert enkelt lille stykke kaffe vil være kværnet stort set ensartet. Denne præcision kan du så sætte i hele 41 forskellige indstillinger, så du kan ramme lige præcis den rette smag til dine kaffebønner. Kaffekværnen vil dermed sagtens kunne bruges til både friske og ældre bønner, mens du ville kunne perfektionere brygningen selvom du skifter mellem mange forskellige slags bønner. Spørger du folk om Wilfa uniform kan benyttes til espresso vil du formentlig få forskellige svar, da mange mener at de 41 kværnindstillinger strækker sig fra stempelkaffe til espresso. Men andre mener også, at springene mellem de 41 indstillinger er for store til at brygge espresso, og jeg mener, at du vil nå længere med en Eureka kaffekværn, når du alligevel er oppe i en ret høj prisklasse.

Wilfa Il Solito CG-110S Kaffekværn

Wilfa il Solito kaffekværnen passer til dig, der skal til at begynde at kværne kaffe selv for første gang. Det er ikke en kværn, der skiller sig ud fra mængden, og efter min mening er det den mindst gode kværn på siden her. Men kværnen har sin fordel i, at den er særdeles billig, mens den sagtens kan kværne kaffe til filter, stempel, aeropress, med mere. Den er dog langt fra god nok til at brygge espresso, og hvis nogle prøver at overbevise dig om dette, så tager de altså fejl.

Billig kværn – men ikke lige så god som Wilfa Svart Nymalt

Jeg startede med at gennemgå Wilfa Svart Nymalt kaffekværnen, og hvis du overvejer at anskaffe dig il Solito, så synes jeg, at du skal overveje at læse om Wilfa Svart Nymalt igen. Prisforskellen er ikke særlig stor, og jeg mener at Svart Nymalt-modellen er både æstetisk og praktisk foran il Solito. Foretrækker du alligevel il Solito, så får du også her en udmærket begynderkværn til prisen.

Hvorfor vælge en Wilfa kaffekværn?

Wilfa kaffekværne er måske de bedste kaffekværne i den kategori af kaffekværne, der ikke er avancerede nok til at kværne til espresso. Brygger du ikke kaffe på en espressomaskine, er Wilfa dermed et rigtigt godt bud, og der er også langt billigere end de såkaldte ’espressokværne’.

Hvorfor kværne kaffe selv?

Hvis du kommer fra formalet kaffe, der købes kværnet i posen, så kan Wilfa ændre din kaffeoplevelse totalt. Friskmalet kaffe er langt rigere på både aroma og smag, og derfor får du meget mere ud af kaffebønnerne, hvis du kværner bønnerne selv. Det kræver selvfølgelig også lige, at du køber hele kaffebønner.

Hvilken Wilfa kaffekværn skal jeg vælge?

Alle behov er subjektive, så alle wilfa kaffekværnene kan være aktuelle for dig. Men hvis jeg var dig, ville jeg fokusere på enten Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 kaffekværn, som en rigtig god kaffekværn til helt almindelig kaffe som f.eks. filterkaffe eller Wilfa Aroma CGWS-130B, hvis du kan finde på at skifte mellem Filter-, stempel- og måske endda Aeropress-kaffe.

Wilfa kaffekværnenes svagheder

Wilfa kaffekværnene står superskarpt sammenlignet med rigtig mange andre kværne, men de kan altså ikke hamle op med espressokværne. Så hvis du skal bruge en kværn, fordi du vil have espresso til din næste espresso martini, eller brygge cappuccino til din flotte cappuccino kop, så er du altså gået forkert med en Wilfa kaffekværn. Elsker du bare sort kaffe, så kan den sagtens bruges til filterkaffe og pour over, men altså heller ikke til Americano eller den spanske cortado. Her skal du op i en dyrere og mere præcis kværn som f.eks. Baratza Sette 270 eller Mahlkönig X54.