Hario v60 – Den perfekte kaffetragt?

Her på siden vil jeg skrive lidt om Hario V60 – hvad gør kaffetragten særlig, hvad kendetegner de forskellige undermodeller, og så videre. Læs med og bliv klogere på, hvad Hario V60 er for en slags kaffetragt, og find den model, der passer til netop dig.

Hario v60 01 i plast

Hario V60 01 er den mindste i Hario v60-serien. Det er en kaffetragt i den meget prisvenlige ende. Karakteristisk for alle Hario v60 kaffetragtene er det, at de har de her riller kørende ned af tragten. Disse er specialdesignede til at skabe det mest hensigtsmæssige gennemløb af kaffe overhovedet, hvilket gør kaffetragtene fra Hario til nogle af de absolutte favoritter blandt folk, der sætte pris på Pour Over kaffe.

Hario v60 01 i glas

Denne version af Hario V60 kaffetragten er lavet i varmetålende glas, med et plastikhåndtag, som ikke optager varme. Tragten er 12,4cm bred, 11cm dyb og 7,8cm høj. Tragten er perfekt til dig, der ønsker at brygge 1-2 kopper kaffe ad gangen, og hvis du ikke er fan af opvask, er tragten også supergod. Den tåler nemlig at blive sat i opvaskemaskinen.

Hario v60 02 i plast

Hario v60 02 fås naturligvis også i plast. Der er igen ikke de store forskelle i overgangen fra glas til plast. I teorien skal du gerne kunne brygge lige så god kaffe med plasttragten, skønt den måske ikke er lige så æstetisk. Til gengæld er den lidt billigere end glasalternativet, mens den er langt mere holdbar i tilfælde af at du skulle tabe den, eller hvis den nu skal transporteres på lidt tvivlsomme måder.

Hario v60 03 i plast

Med Hario v60 03 rykker vi op i den største af modellerne i Hario v60-serien. Igen er den her i plastik, og størrelsen på tragten medgiver, at du kan brygge 1-6 kopper kaffe ad gangen med den. Det gør den altså ideel til lidt større bryggeomgange end når der er tale om kaffe kun til dig. På grund af de billige priser, vil jeg anbefale dig at købe denne model, hvis du er i tvivl om de andre er store nok. Alternativt kan du også køre med det ret klassiske setup, hvor du har en Vario 01 til at tage med på gåture og lignende, mens du har en 03’er til derhjemme, når du får gæster.

Hario kaffetragt: Plastik eller glas?

Den første overvejelse du måske skal gøre dig, inden du beslutter dig for hvilken Hario V60 kaffetragt, du skal vælge er, om det skal være i plast eller glas. Glastragtene er det æstetiske valg, som ser godt ud når du har gæster, og som føles godt i hånden. Plastiktragten er til dig, der er lidt mere pragmatisk. De har samme funktionalitet og en bedre holdbarhed, plus det er billigere med en plastiktragt.

Hvad skal jeg bruge for at brygge med min Hario V60?

Først og fremmest skal du bruge en Hario V60 – det giver næsten sig selv. Dernæst skal du bruge en elkedel eller kedel af anden form til at varme vandet op. Du skal bruge en kande, hvor kaffen skal brygges ned i. F.eks. en af mine udvalgte Pour Over kaffebryggere. Derudover skal du bruge kaffefiltre, mens du også skal bruge en kaffevægt med timer.

Hvornår og hvorfor bruge en kaffetragt?

En kaffetragt er god, hvis du skal have kaffe med på farten, da det er nemt at transportere med sig. Slow Brew Pour Over Kaffe er dog også en fantastisk kaffeoplevelse på en helt almindelig hverdag, og det er måske især et godt alternativ til dig, der ellers primært brygger kaffe ved hjælp af en kapselmaskine eller en semiautomatisk espressomaskine.

Hvad gør Hario v60-serien speciel?

Det der gør Hario v60-serien speciel inden for kaffetragte til Pour Over Kaffe er, at der ikke er nogle forstyrrelser i den måde, at vandet løber ned igennem tragten. Det er tragtens meget unikke design, der er årsag til dette. Tragten er designet til at opnå den helt rigtige gennemløbning, blandt andet med de karakteristiske riller i designet.

Er en kaffetragt afgørende for smagen?

Ja – Da gennemløbstiden er afgørende for kaffesmagen, så er kaffetragten faktisk en ret essentiel del af den endelige smag i din kaffe. Det er dog ikke det eneste der er afgørende, uanset hvor godt du brygger dårlige kaffebønner, vil du ikke få god smag. Så det er altså ikke alt, der kan reddes ved god kaffebrygning.

Hvordan brygger man med en Hario v60?

Start med at sætte filter i. Hæld derefter lidt vand i. Hæld nu kaffen i (helst friskkværnede kaffebønner, men du kan også benytte formalet). Der vil ofte være en medfølgende måleske til din Hario tragt du kan benytte. Benyt vand med en høj temperatur, gerne helt op omkring 96 grader. Start med at hælde lidt vand over bønnerne i midten af filteret, gerne hvor du har prikket en lille udhuling med en finger. Lad kaffen stå og hygge sig i 30-45 sekunder inden du hælder mere vand i. Nu hælder du langsomt vandet over i cirkulære bevægelser, hvorefter du lader det løbe igennem på de her maksimalt 3 minutter.