Flat White: Guide til den australske kaffedrik

En Flat white er en australsk kaffedrik, der indeholder samme mængde kaffe som f.eks. en Café Latte eller en Cappuccino, men den indeholder væsentligt mindre mælk. Jeg blev selv introduceret til kaffedrikken, da jeg tilbage i 2018 boede et halvt år i Australien. Her stiftede jeg for første gang bekendtskab med Long Black og Flat White kaffe, og selvom jeg altid har haft en forkærlighed for sort kaffe, så er Flat White en af de første kaffedrikke med mælk, jeg bare kan blive ved med at drikke 3, 4, 5… kopper om dagen af.

Flat White kaffedrik

Fremgangsmåde: Sådan brygger du flat white

Jeg vil her komme med en komplet guide til, hvordan du brygger en flat white kaffedrik. For at kunne følge guiden er det nødvendigt, at du allerede ved, hvordan du trækker et espressoskud på din espressomaskine.

  1. Start med at brygge et dobbeltskud espresso – Det er basen i din Flat White
  2. Hæld kold mælk op i din mælkekande (Ratioen er 1 del espresso, 2 dele mælk)
  3. Damp mælken til det er 55-62 grader varmt
  4. Tag din mælkekande og stød et par gange ned i din bryggestation (evt. køkkenbord), og svirvel herefter mælken rundt i kanden (Så boblerne forsvinder)
  5. Lav nu det flotteste latte art, du kan præstere, og så har du din flat white.

Disse ting skal du helst bruge, når du laver Flat white kaffe

Hvad er Flat white kaffe?

Flat White er kaffedrikken til dig, der gerne vil have mælk i din baristakaffe, men som ikke ønsker at den dejlige smag af kaffe bliver druknet i et hav af mælk. En Flat White udgør derfor også en mindre kop kaffe end f.eks. Latte og Cappuccino, men den indeholder altså den samme mængde espresso, og det er dermed fraværet af en delmængde af mælken, der gør drikken mindre. Med andre ord får du det samme kaffefix, som du får fra andre kaffedrikke brygget på espresso.

Hvad er historien bag Flat white?

Flat white kom angiveligt til verden fordi kaffedrikkere i Australien syntes, at der var for meget mælk i cappuccino, og at smagen af kaffe blev tyndet for meget ud i processen. På det tidspunkt var cappuccino i Australien især karakteriseret ved, at der blev lagt en form for bobbel af skum på toppen, der oversteg koppens top. Derfor kom navnet ’Flat White’ til at beskrive denne nye drik, hvor mælken altså ikke skulle overstige koppens naturlige top.

Min egen favorit

Ikke at det behøver at have nogen betydning for dig, så mener jeg alligevel, at det er værd at nævne, at en Flat White er min egen personlige favorit, når det kommer til at bestille kaffedrikke på caféer og kaffebarer. En Flat white har efter min mening en perfekt balance mellem den bløde konsistens fra mælkeskummen og tydelige smagsnoter fra espressoen. Drikken er hverken for bitter eller overdynget af mælk.