Americano

Bliv klogere på hvad en Americano Kaffedrik er, samt historien bag

En Americano er en kaffedrik, der falder i kategorien “En sort kop kaffe”. Der er nemlig ikke noget mælk i en Americano. Når vi danskere tager en tur ned i sydens sol, så kan det ske, at vi skal kigge langt efter en kop filterkaffe, som mange af os måske er vant til. Her er en Americano ofte det tætteste, du kan komme på det. Hvis du spørger mig, får du endda også en meget bedre kop kaffe med en Americano, hvis baristaen ellers har styr på brygning og bønner. Americanoen er blandt andet kendetegnet ved, at den få den her lækre crema på toppen, som du altså ikke får med traditionel filterkaffe.

Americano Kaffedrik

Hvad består en Americano af? Hvordan laver man den?

En Americano består af:
  • 1 del espresso
  • 2 dele kogende vand

En Americano er dermed ‘bare’ en fortyndet espresso, hvilket passer godt til dig, der synes et espressoshot bliver for intenst. Det er også en fordel, fordi du dermed får en større kop kaffe, som du kan nyde i længere tid. Så hvis du kan lide god kaffe uden mælk, så er en Americano måske din nye favorit.

Hvad er historien bag Americano – og navnet?

Jeg er faktisk aldrig blevet 100% bekræftet i om der er tale om en myte, eller det er en sand historie. Men den historie jeg kender omkring Americanoens oprindelse er, at kaffedrikken blev opfundet under 2. verdenskrig, hvor amerikanerne kom til europa for at bidrage med deres indsats i krigen. Her skulle de amerikanske soldater naturligvis også have kaffe, men de var slet ikke vant til at drikke espresso på samme måde som europæerne var det. Derfor skulle kaffedrikken altså fortyndes, hvilket den blev med kogende vand, og hermed var Americanoen skabt. Det er altså også derfor, at navnet er opstået, da Americano altså betyder amerikansk, og dermed var udtryk for, at det var sådan amerikansk kaffe skulle serveres. 

Hvad skal man bruge for at brygge Americano?

For at brygge en vaskeægte Americano kaffe, så skal du bruge en rigtig espressomaskine. Det går altså ikke med hverken filter, instant, nespresso eller lignende. Du skal bruge: 

Hvordan bestiller man en Americano?

Det er ikke alle kaffebarer i Danmark, der serverer en Americano, men langt de fleste gør – og heldigvis gør alle de gode. Du bestiller naturligvis bare en Americano ligesom alt muligt andet, du kan både referere til drikken som bare en “Americano”, en “Americano kaffedrik”, en “Amerikano kaffe” eller lignende. Hvis du bare bestiller sort kaffe, så får du formentlig filterkaffe, så pas på med det. I udlandet vil du ofte kunne slippe afsted med at spørge efter “an americano” men i visse tilfælde vil du måske skulle sige “americano coffee”. 

Kan man få kold Americano?

Som udgangspunkt er det jo ikke ligefrem meningen, at ens Americano kaffe skal være kold. Men faktisk findes der en version af americano, som er kold. Den drik hedder en Iced Americano kaffe – og det minder rigtig meget om det, navnet antyder. Skal americanoen både være kold og have et boblende pust, så er det måske en espresso tonic, du skal bruge.

Bitter kaffe og sød dessert

Der er ikke mange ting, der går bedre hånd i hånd end bitter kaffe og søde desserter. En af mine favoritter er en belgisk vaffel med vaniljeis. Dermed udgør en Americano og den klassiske dessert en oplagt bestilling, når jeg er på restaurant eller café, men du kan også sagtens lave det selv. Det er ikke svært at lave hjemmelavet is, og vafler laver du nemt, hvis bare du har et ordentligt vaffeljern.