Pour Over Kaffe
Pour over-kaffe er til dig, der vil nyde en kop velsmagende kaffe helt stressfrit. Kaffebrygningen foregår helt stille og roligt i det tempo, som det tager at brygge en god kop kaffe. Med denne kaffetype handler kaffebrygning ikke om bare at trykke på en knap og læne sig tilbage. Nej her er tålmodighed en dyd, og tålmodigheden betaler sig! For med pour over kaffe opnår du altså en helt fantastisk og aromatisk smagsoplevelse.
Dette Indlæg er sponsoreret gennem reklamelinks
Den karakteristiske Bodum Pour Over kande
Et must til din pour over brygning er næsten denne her type karakteristiske Pour Over kande, der bare emmer af de kvaliteter, som du får med denne bryggetype. Kanden er derudover meget flot, og kan sagtens få en plads på reolen eller lignende, når den altså ikke er i brug.
Chemex Pour Over kande – til dig, der vil have det bedste
Chemex bliver af mange anerkendt for at lave de bedste og mest originale pour over kander. Det vil sige, at de er rigtig godt brandet i forhold til det resterende marked inden for pour over. Der er heller ingen tvivl om, at du får kvalitet og flot design for dine penge, når du vælger en Chemex Pour Over Kaffebrygger, men efter min mening får du ikke bedre kaffe end du gør med Pour Over kanden fra Bodum. Derfor skal din overvejelse hellere gå på, om du gerne vil have det mere originale brand, eller om du vil have en lidt billigere pris med Bodum.
Perfekt ophæld med en Pour over varmtvandskande med tud
Denne kande er ikke en kaffekande, men en ophældningskande til det vand, der skal hældes over kaffen ved bryggeteknikken til pour over kaffe. Det der er værd at lægge mærke til ved denne kande er den lange hældetud, som den er udstyret med. Denne er perfekt til netop pour over, hvor den er specialdesignet til formålet.
Hvordan brygger man Pour Over Kaffe?
Herunder får du en guide til, hvordan du kan brygge pour over kaffe, men det er ikke en fast opskrift, som du absolut skal opfølge.
- Brug en kaffe der er en lille smule grovere malet end til filterkaffe – Allerhelst hvor du selv har kværnet bønnerne lidt groft selv med friskristede kaffebønner.
- Brug ca. 60g kværnet kaffe til 1l vand.
- Fordel kaffen nogenlunde ligeligt i filteret – Hvis du bruger Bodum Pour Over kanden ovenfor, så er der altså et tilhørende filter med.
- Herefter skal du få kaffen til at klargøre brygningen. Du skal hælde 96 grader varmt vand udover kaffen, men kun lige så de bliver fugtige, der skulle løbe så lidt kaffe igennem som muligt. Denne præcise hældning af vand gøres bedst med en kande som Barletta ophældningskanden ovenfor.
- Lad lige kaffen hvile 40 sekunder efter denne proces
- Derefter begynder du at hælde vandet roligt på. Det er vigtigt du hælder det ned i kaffen, fordi den måde filteret er lavet på, kan du faktisk hælde vandet direkte igennem filtet, hvilket naturligvis skal undgås. Igen er præcis ophældning nødvendigt her, så sørg for at have denne her kande med tud.
- Hvis du godt kan lide en god varm kop kaffe, så kan du evt. lægge et viskestykke henover mens kaffen brygger, efter du har hældt den ca. halve liter op, som kan være i filteret. Hvis du normalt venter på at kaffen køler af, så kan du undlade dette og bare lade kaffe brygge frit.
- Efter 1-2 minutter kan og bør du hælde den sidste mængde vand på. Vandtemperaturen skulle gerne ligge omkring de her 95-96 grader stadigvæk – Hvis du ikke har en elkedel med temperaturindstilling, kan du overveje dette.
- Lad kaffen løbe helt igennem, og det er altså slow brew kaffe det her, så ingen stress i forhold til at fremskynde processen.
- Tag nu filteret ud, og sæt proppen i. Kaffen er klar til at blive serveret for dig selv og dine gæster.
Hvem bør brygge Pour Over kaffe?
Efter min mening kan alle bruge Pour Over kaffe som deres foretrukne bryggemetode, men jeg mener især, at det er en oplagt bryggemetode for dig, der måske har en espressomaskine – eller en Nespresso-maskine og ønsker kvalitetskaffe, som kan laves til en større mængde af mennesker ad gangen. Pour Over kaffe er nemlig højkvalitetsbrygning af kaffe, når vi snakker kaffebrygning til 6 personer og derover. Det er dog ikke kun en bryggemetode, der benyttes til når du har gæster, eller når hele familien skal have kaffe. Mange med espressomaskiner drikker måske 1-2 kopper fra deres maskine om dagen, hvor de så om eftermiddagen kan tage deres Pour Over kaffebrygger frem. Det er smag og behag, og der er som udgangspunkt ikke nogen, der ikke kunne bruge en pour over kande.
Er Pour Over kaffe bare filterkaffe?
Pour Over kaffe er en form for filterkaffe, og den brygform det minder mest om er netop den klassiske kaffebrygning fra traditionelle filterkaffemaskiner som du blandt andet finder i form af Moccamaster, Sage og andre. Men kaffen skal kværnes lidt grovere end til den traditionelle filterkaffe, og processen med selve brygningen kræver en større grad af engagement fra kaffedrikkeren, end du kender det fra filterkaffemaskinerne. Pour Over kaffen er jo en manuel bryggemetode, og med rødderne i Slow brew kræver det lidt mere tålmodighed, uanset om du vælger Chemex kaffebryggeren, eller Pour Over kanden fra Bodum. Kaffekværnen er dermed også en central del af din Pour Over brygning – rigtig mange gode kaffekværne kan benyttes hertil, men jeg vil blandt andet foreslå en Wilfa kaffekværn, hvis du vil have et rigtig godt resultat.
Kom igang med slow brew
Kom igang med den rolige bryggemetode
Slow brew kaffebrygning kan have en afstressende, ja næsten mediterende effekt på kroppen. Derfor skal du selvfølgelig heller ikke stresse med at komme igang. Derfor har vi fundet det komplette bryggesæt til at komme godt igang, så du nemt og enkelt kan starte dit slow brew-eventyr! Med dette bryggesæt fra NORU vil du have alt du behøver til at komme igang!
Pour over kaffe – en rolig kaffeoplevelse
Denne kaffetype er et fremragende redskab mod stress! Her bliver du nemlig tvunget til at slappe af og tage dig tid til at lave en god kop kaffe. Den lidt langsommelige proces gør også, at du når at glæde dig ekstra meget til den fantastiske kaffe, som venter dig, mens duften af friskbrygget kaffe spreder sig i luften.
Karakteristisk Pour Over udstyr
Pour Over kaffe er egentlig bare udtryk for kaffe placeret i et filter, hvor der langsomt hældes veltempereret vand henover og kaffebrygges som kaffen løber igennem kaffen, som resultat af den manuelle vandoverhældning. Der er dog noget udstyr, der er mere karakteristisk for Pour Over end andet, og det er altså blandt andet det her look med kork-håndtaget og læderstroppen. Skal det være helt klassisk kan du klikke her og finde en Hario v60 også!
Find det rette udstyr
Det er ikke fordi, at pour over kaffe kræver alverdens udstyr, men der er dog nogle redskaber som du skal have, før det kan lade sig gøre at brygge den lækre kaffe! Kaffekande, kaffetragt, kaffefilter til tragten og en kedel er alle nødvendige for, at du kan benytte denne slow-brew-kaffe! Du kan dog gøre processen nemmere ved at købe et bryggesæt her.
Brug den rigtige kaffe – gode kaffebønner
Gør dig selv en tjeneste, når du skal brygge kaffe – brug gode kaffebønner af høj kvalitet. Det kan virke simpelt at gode kaffebønner er afgørende for at lave god kaffe, men pour over kaffe er en simpel disciplin, og smagsforskellen skal findes i kaffekvaliteten, helt enkelt. Denne langsommelige kaffeproces er en form for filterkaffe, bare uden, at du får en maskine til at gøre arbejdet for dig! Derfor anbefaler vi en formalingsgrad af samme karakter som den til filterkaffe, så sørg for en fin formalingsgrad, når du brygger din kaffe med denne brygningsmetode.
Nemt at tage med på farten
Pour Over kaffe drikkes meget typisk af folk, der har en espressomaskine, men som ønsker også at have en anden bryggemetode, til når der skal laves mere kaffe ad gangen. Derudover er Pour Over kaffe også nemt at tage med på farten og lave andre steder, hvor større kaffemaskiner skaber større problemer ift. transport. Dette gør pour over kaffe til en god kaffetype at bruge, når du skal på ferie, weekendophold eller måske i sommerhus.