Espressokværne: Et grundigt overblik
Du har formentlig hørt om kaffekværne, og måske har du allerede en kaffekværn derhjemme. Men hvis du er begyndt at brygge kaffe på en espressomaskine, så har du måske opdaget, at en ’almindelig’ kaffekværn ikke længere er nok. Nu er det tid til at opgradere til en rigtig espressokværn, men mulighederne er mange, og jeg hjælper dig her med at finde den rette!
Den rette espressokværn er afgørende for din espresso
Espressokværnen er i modsætning til, hvad mange tror, det mest afgørende for succesen i din kaffebrygning. Så selvom du køber den dyreste og bedste espressomaskine på markedet, så vil den altså ikke kunne præstere bedre end din kværns topniveau. Mange kaffekværne har et topniveau, der ligger lavere, end hvad der skal til for overhovedet at brygge espresso. Alle kværne på denne side kan bruges til espresso, men nogle er selvfølgelig bedre end andre, mens prisen også variere.
Eureka Mignon Specialita: Kvalitet til en god pris
Hvis du allerede har forsøgt at sætte dig lidt ind i, hvilken kværn du skal vælge til din espressomaskine, så er du måske allerede stødt på Eureka Mignon Specialita eller en af dens brødre: Silenzio, Perfetto, Zero og Single Dose. Det er nemlig en espressokværn, som rigtig mange forhandlere og kaffeelskere anbefaler, da den leverer rigtig solid kvalitet til en pris, hvor mange kan være med.
Lidt detaljer om Eureka Mignon Specialita
Specialita-kværnen har trinløs kværnindstilling, hvilket er rigtig godt til at vælge den helt rigtige indstilling til dine espressobønner. Det gør det til gengæld sværere at finde frem og tilbage til malingsgrader mellem varierende bryggetyper, som f.eks. at gå fra pour over til espresso og tilbage igen. Kværnen er udstyret med 55mm flade stålblade, som giver dig en hurtig og effektiv kværning. Specialita er bygget i kvalitetsmaterialer, hvorfor den også er relativ støjsvag. Derudover er den nem at anvende med det intuitive touch-display. Prismæssigt vil kværnen være at finde til mellem 3.500-4.000kr i Danmark, men den er også ofte udsolgt hos nogle forhandlere, netop grundet en stor popularitet.
Baratza Sette 270 espressokværn: Utrolig meget kværn for få penge
Baratza Sette 270 er en naturlig kværn at beskæftige sig med i forlængelse af Eureka Mignon Specialita kværnen. Det er nemlig to espressokværne i den lavere ende rent prismæssigt, når det kommer til espressokværne. Baratza Sette 270 kan du anskaffe dig for lige under 3.000kr, og for de penge får du 40mm koniske kværnblade i stål, ekstrem hurtig kværntid og lav retention. Derudover er kværnen nem at justere frem og tilbage i indstillinger, da den har 270 trin fordelt på to niveauer.
Hvorfor er Baratza Sette 270 ikke dyrere?
Ja, hvorfor er det så lige, at Baratza Sette 270 kan købes for et relativt billigt beløb, sammenlignet med andre espressokværne? Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi Baratza har valgt at producere større dele af kværnens synlige materiale i plastik, hvilket bare er noget billigere end de mere kvalitetsfokuserede materialer. Dette gør også, at der kommer en relativ stor mængde støj fra kværnen, men den er så hurtig til at kværne, at vi kun snakker ganske få sekunders støj.
Til lige under 3.000kr får du ikke kværne, der kan hamle op med Baratza Sette 270, så hvis dit max budget ligger på 3.000kr, så er der ikke så meget mere at tænke over. Men har du sat 4.000-5.000kr af til en ny kværn, så kan Specialita eller en af de kommende kværne, være lige noget for dig.
Mahlkönig X54 espressokværn: Tysk kvalitet fra start til slut
Nu kommer vi til en espressokværn, hvor jeg har meget lidt dårligt at sige. Mahlkönig X54 espressokværnen fra tyske Mahlkönig er modsat Baratza Sette 270 ikke gået på kompromis med materialerne. Den er bygget i bundsolidt materiale hele vejen igennem. Så her får du altså en kompromisløs kværn, der kan kværne fint og ensartet nok til en perfekt espresso. Men det er en alsidig kværn, som du også sagtens kan bruge til kaffemaling i den anden ende af skalaen, hvis du f.eks. ønsker at servere stempelkaffe.
Mahlkönig X54 i detaljer
Kværnen er udstyret med 54mm flade knivblade, hvilket gør, at den her minder meget om Eureka Mignon Specialita. Lighederne fortsætter videre, når det kommer til at justere malingsgrad med en trinløs kværnskive. Kværnen har også et display, der gør det nemt for dig at indstille kværnen, mens den har en drejeskive på siden. Espressokværnen fra Mahlkönig står på skuldrene af mange års erfaring med produktion til professionelle kaffebarer, hvorfor der ikke er gået på kompromis med kvalitet. Dette afspejler sig også lidt, men faktisk ikke meget, i prisen. Mahlkönig X54 finder du til mellem 4.000kr-4.500kr.
Mazzer Mini Electronic: Masser af kvalitet
Den berømte Mazzer Mini electronic espressokværn er en vaskeægte kvalitetskværn med en præcision, der sikre kvalitet fra top til tå. Den er designet efter kunstskaberne fra den mindre café, hvorfor den også vil være god nok, til at brygge caféværdi kaffe hjemme hos dig. Hvis du vælger denne kværn, er det i hvert fald ikke kværnen, du kan give skylden for dårlig kaffe. Faktisk vil den levere kaffen i verdensklasse kvalitet. Men prisen er også derefter, og vi er helt oppe at toppe listen rent prismæssigt.
Single Dose espressokværne
Single dose espressokværne fortjener at blive fremhævet lidt som en kategori i sig selv. De giver nemlig anledning til at arbejde med et anderledes workflow, og jeg vil også mene, at det er særlige kaffedrikkere, der vil have mest glæde af denne type kværn. Single dose espressokværne er ideelle for dig, der nyder at smage mange forskellige kaffebønner og eksperimenterer med forskellige ristningsprofiler. Det er som navnet antyder kværne, der er designet til, at du doserer kaffe til den enkelte bryg her og nu, og disse kværne vil derfor også have et lavt kaffespil, eller en lav mængde retention, som det også hedder.
Eureka Mignon Single Dose
Hvorfor ikke starte med en kværn, der falder i kategorien single dose, og som ovenikøbet er navngivet efter dette. Eureka Mignon Single Dose espressokværnen er en ekstraordinær espressokværn, der kommer med alle de samme fordele som Eureka kværne som Specialita er kendt for at levere. Det vil sige solid byggekvalitet, trinløs kværnindstilling, lækkert italiensk design, stolte traditioner fra Firenze og fin ensartet malingsgrad. Den ekstra feature ved Eureka Mignon Single dose er jo så bare, at denne espressokværn er en single dose kværn, hvilket afspejler sig på to punkter. Det første punkt er, at kværnen er udstyret med en pumpefunktion, der skal minimere retention. Det andet punkt er, at kværnen er tiltet 15 grader, hvilket den er for at sikre, at al den kaffe, der transporteres gennem kværnen, også ender ud på den anden side igen.
Niche Zero
Niche Zero espressokværnen er også nærmest opkaldt efter sine single dose kvaliteter, nemlig ved at den efterlader 0 gram kaffe i kværnen efter brug. Denne kværn er nærmest legendarisk, og betragtes af mange kaffeentusiaster som den bedste espressokværn på markedet. Dog er kværnen utilgængelig på det danske marked, hvilket er lidt af en mood-killer. Til gengæld kan du købe den på Indiegogo, hvor du dog vil blive pålagt told for at få den tilsendt din danske adresse, men for nogle kaffeentusiaster vurderes den at være pengene værd, selv med de ekstra pristillæg.
Kan man bruge formalet kaffe til espresso?
Du kan godt bruge formalet kaffe til at brygge espresso på din espressomaskine, men du bør ikke gøre det. Så snart kaffebønner er kværnet begynder de at miste aroma og dermed også kvalitet. Når du har sat dig for at brygge espresso fremfor mere traditionel filterkaffe eller lignende, så bør det være med den hensigt, at du jagter den gode kaffeoplevelse. Derfor skal bønnerne kværnes så tæt på bryggetidspunktet som muligt.
Baratza Sette 270 vs. Eureka Mignon Specialita
Baratza Sette 270 og Eureka Mignon Specialita bliver ofte sammenlignet på grund af deres relativt tætliggende prissætning. Jeg mener, at Baratza Sette 270 er det bedste valg i to scenarier. Det ene scenarie er, at du relativt ofte skifter mellem bryggemetoder, f.eks. fra stempelkaffe til espresso. Det andet scenarie er, at du har et maxbudget på ca. 3.000kr. Hvis en af disse ting er tilfældet, så bør du vælge Baratza 270, i alle andre scenarier ville jeg vælge Eureka Mignon Specialita.
DF64 vs Niche Zero
DF64 og Niche Zero espressokværnene er to legendariske kværne, der begge er svære at få fat i, i hvert fald i Danmark. Grundlæggende mener jeg, at Niche Zero er den mest komplette kværn af de to, men DF64 har også nogle karakteristika, der giver anledning til at foretrække denne. Hvis du er heldig nok til, at du har en god mulighed for at anskaffe en af disse to, så vil du blive glad for dit køb uanset hvilken det er.