Mælkeskummere: få overblik over udvalget af mælkeskummere til kaffen

På denne side vil jeg forsøge at gøre dig klogere på, hvad der kendetegner en god mælkeskummer, og hvordan du finder ud af, hvordan du bedst får dækket dine behov inden for mælkeskummere. Det er klart, at her på Kaffekrogen vurderer vi mælkeskummerne ud for deres evner til at klargøre mælk til diverse kaffedrikke – så søger du en mælkeskummer til andre formål end dette, så er dette måske ikke det rigtige sted at læse videre.

Denne side er finansieret gennem reklamelinks

 

NanoFoamer pro mælkeskummer
Vejledende pris: 1.499,- 

Nanofoamer pro mælkeskummeren er den ideelle mælkeskummer til dine kaffedrikke, hvis du spørger mig. Hvis du ønsker at lave kaffedrikke i café-lignende kvalitet, så er dette den rigtige til dig. Der er faktisk ingen diskussion, så skal du have fast i en nanofoamer. Det kan så også være det næste forslag her på listen, men med NanoFoamer pro får du de ønskede resultater langt nemmere, og du vil allerede have mælken i en kande, klar til at hælde med det samme. NanoFoamer pro giver dig altså det bedste resultat nemmest.

 

Mikroskum fremfor pisket mælkeskum

Okay indrømmet, jeg har ikke fundet den ideelle betegnelse for den slags skum du får med de billige alternativer, men pisket mælkeskum var det mest retvisende, jeg lige kunne komme på. Men forhåbentligt kan jeg få den rette forståelse frem. Den ene type skum giver nemlig denne her lækre, luftede og cremede konsistens, mens den anden er langt mere fluffy og usammenhængende. Mikroskummen vil arbejde sammen med den crema du har i kaffen, mens den mere luftige skum vil lægge sig ovenpå som et fremmedlegeme. Her leverer nanofoamer – og det ligger måske også lidt i navnet, at de leverer mikroskum.

Se den her

Nanofoamer håndholdt

Vejledende pris: 348,-

Den håndholdte nanofoamer mælkeskummer har principperne fra pro-udgaven med sig, men ligner den klassiske håndholdte mælkeskummer. Det er dog væsentligt at bemærke, at der ikke er tale om en fjedermekanisme, der pisker skummen frem i mælken. Her er det en langt mere avanceret teknologi, som jeg sagtens kunne prøve at forklare, men som jeg nok ville have svært ved oprigtigt selv at forstå. Ikke desto mindre har Subminimal, der laver NanoFoamer formået at skabe et alternativ til den traditionelle mælkeskummer, der med længder overgår dens performance. Den får en kæmpe anbefaling herfra, og du kan sagtens prioritere denne på lige fod med NanoFoamer Pro, særligt hvis du allerede har en mælkekande.

Bialetti mælkeskummer

Bialetti er et klassisk italiensk kaffemærke, der måske mest er kendt for deres produktion af italienske kaffekander, også kaldet espressokander. Men her bevæger vi os lidt væk fra espressoen og over i mælkens univers, hvor de også har givet det et skud. I øvrigt er en selvstændig mælkeskummer et rigtig fint redskab til dig, der brygger kaffe på en espressokande og af og til ønsker at tilføje mælk. Der er ikke så meget at sige om denne mælkeskummer ud over, at du ligesom med nanofoamer pro får skummet din mælk i ‘maskinen’, men her får du ikke på samme måde dannet mikroskum – dog er den et bedre alternativ en mælkepiskeren.

Mælkeskummer til Nespresso

Hvis du har en Nespresso-maskine vil du givetvis også gerne have en mælkeskummer af samme brand til. Det betyder jo ikke, at du ikke kan bruge de andre her på siden til din Nespresso-maskine. Det kan du sagtens, og langt henad vejen vil jeg faktisk anbefale det, da du får mere kvalitet for pengene. Og nu er du sikkert træt af at høre mig skrive om Subminimals NanoFoamere… Men de er og bliver min klare anbefaling, hvis du søger en god mælkeskummer, uanset om det er til din Nespresso, Sage, espressokande, instant kaffe, eller hvad du ellers kan finde på. Ikke desto mindre skaber Nespresso-mælkeskummeren et OK resultat, der dog har det med at give dig denne her oppiskede fluffy skum – til gengæld opvarmet.

Lavpraktisk mælkeskummer

Den lavpraktiske mælkeskummer skaber netop skum gennem friktion, som jeg allerede nu har konkluderet, ikke er den mest ideelle løsning. Hvis du er til halvlunkne cappuccino, som de serveres mange steder i Frankring, så kan du alligevel godt blive tilfreds med resultatet. Det er ikke alle, der har de samme krav til deres kaffe, og jeg er sikker på, at der også findes kaffedrikker derude, som endda foretrækker denne type kaffedrikke. Men det er ikke noget, der imponere i forhold til støvlelandets standarder for Cappuccino og Cortado, langt fra. Til gengæld så er denne fri for strøm, så du behøver hverken at have en stikkontakt i nærheden eller pakke ekstra batterier.

Bodum håndholdt mælkeskummer

Så kom vi til den mælkeskummer, som jeg kan forestille mig er allermest anvendt i de danske køkkener. Formentlig skyldes det dens alsidighed, der gør den aktuel til at løse alle mulige andre udfordringer i køkkenet også. Ja den er billig, ja den kan tilføre luftbobler til mælken, og ja den er praktisk både at opbevare og have med på farten. Men nej, du kan ikke lave en klassisk caffé latte eller cappuccino med denne. Men igen, det er slet ikke sikkert, at det er det, du er ude efter. Vil du bare have en klat mælkeskum på toppen af din kaffe, så køb da endelig denne. Men har du det mindste håb om at kunne lave latte art og ramme den rette tekstur i din kaffedrik, så scroll op til toppen af listen igen. Det gør lidt mere ondt i pengepungen lige nu, men det behager til gengæld også lidt ekstra, ved hver eneste kop kaffe, du skal drikke i fremtiden. Uanset hvad du vælger, så ønsker jeg dig god fornøjelse med din fremtidige kaffedrikning og ikke mindst mælkeskumning.

Skal jeg overhovedet skumme min mælk?

Hvis du skal lave kaffedrikke som Caffé Latte, Cortado eller Cappuccino, så er det nødvendigt at klargøre mælken specifikt til disse drikke. Det kan du kun gøre ved at temperere mælken og tilføre den luftbobler. Det er der forskellige måder at gøre på, hvor din lokale kaffebar formentlig vil have en espressomaskine med en damparm tilkoblet. Damperen tilfører luftbobler til mælken via baristaens kyndige håndtering af den. Samtidig varmes mælken op til den ønskede temperatur. Men hvis du er landet her på siden, har du muligvis ikke en espressomaskine med damparm. Derfor søger du det, vi ofte kalder for en mælkeskummer, men i virkeligheden skal du blot bruge et eller andet remedie, der kan temperere mælken og tilføre den mikroskum. 

Skal en mælkeskummer kunne varme? 

Du kan sagtens finde ‘mælkeskummere’, der kan skumme mælken og danne bobler uden den store opvarmning tilknyttet i processen. Dette gør sig for eksempel gældende ved den meget traditionelle mælkeskummer, der blot vibrerer fjedrer i kaffen. Her er det friktionen, der gør arbejdet, men det er absolut ikke en ideel måde at danne mælkeskum på. Lad os kalde det den sidste udvej, hvis du er på farten og ikke har andre remedier på hånden. Måske er du bedre udstyret, når du forlader denne side igen. Til denne type dannelse af mælkeskum kan en traditionel stempelkande også bruges, men det er igen et alternativ til en reel løsning. Mange kaffedrikke vil stille krav til en mælketemperatur på mellem 55-70 grader, så derfor vil jeg sige ja, det er et krav til en mælkeskummer, at den kan påvirke mælkens temperatur. 

Hvilken mælk er bedst at skumme til Latte Art?

Der er ikke nogen specifik type mælk, der er mere rigtig eller forkert til at skumme mælk. I nyere tid er det endvidere blevet stigende populært at bruge mælkealternativer som havredrik i kaffen. Men den mælk, der ofte skaber den største succesrate hos hjemmebaristaer er sødmælken. Dernæst er det letmælk, der kommer ind på andenpladsen. Ironisk nok er skummetmælk en svær mælk at danse med, når det kommer til at skabe ideel mælk til kaffedrikke. Derudover finder der også flere og flere ‘barista’-mælkedrikke, men ingen af dem slår i mine øjne sødmælk af pinden, som den nemmeste at arbejde med. 

Skal jeg købe en mælkeskummer ved siden af min espressomaskine?

Nej. Du skal ikke købe en mælkeskummer ved siden af din espressomaskine, da enhver espressomaskine med respekt for sig selv har tilknyttet en damper til formålet. Denne vil i langt de fleste tilfælde overstige de evner, som en ekstern mælkeskummer vil have. Har du en nespressomaskine eller en fuldautomatisk espressomaskine uden mulighed for kaffedrikke med mælk, kan det være en fordel af købe en mælkeskummer ved siden af.