Mazzer Mini espressokværn: Erfaringer fra caféen bragt hjem til dig

Mazzer Mini espressokværnen er en high-level kaffekværn til hjemmet. Hvis du ofte drikker kaffe på caféer, så har du nok fået kværnet din kaffe af en Mazzer espressokværn oftere end du måske tror. Men med Mazzer Mini har Mazzer altså taget deres erfaringer fra de mere professionelle kværne og flyttet kvalitetskværne ind i forbrugernes hjem.

Dette indlæg er sponsoreret gennem affiliate-links

Trinløs kværnskive i blæret og brugervenligt design

Den trinløse kværnskive til at kontrollere malingsgraden på Mazzer Mini er formentlig min yndlingsfeature på kværnen. Det er virkelig lækkert designet, at man kan rotere på ’kraven’ af maskine for at justere malingsgraden, hvilken så i øvrigt også kan justeres med grænseløs præcision på grund af det trinløse design. Det er virkelig blæret og minder om den kvalitet du vil finde på dyrere kværne, som de øverste i klassen hos Mahlkönig. Her er det igen tydeligt, at Mazzer henter erfaring hos vaskeægte baristaer.

Digitalt display

Mazzer Mini er udstyret med et digitalt display, der dog ser en lille smule old-fashioned ud, hvis du spørger mig. Her kunne man virkelig have rykket wow-faktoren, hvis man havde udstyret kværnen med et touch-display, men du må nøjes med et visuelt display med knapper under. Dog er det måske også med til at holde prisen nede på et spiseligt niveau, for selvom kværnen er dyr, så findes de dyrere derude. Mazzer har valgt at det, der skal være det dyre ved denne kværn, er det der skaber en solid og kvalitetsdygtig kværn, og det er svært at se sig uenig i.

Kværnindstillinger der kan indstilles til enkelt- og dobbeltbryg

Selve indstillingsmulighederne på din Mazzer Mini Electronic kværn er naturligvis tynget af displayets manglende touch-funktion, som jeg netop har beskrevet. Men Mazzer har stadig haft brugervenlighed for øje, hvorfor de også giver mulighed for at prædefinere grind-settings for både single- og doubleshot. Det giver dig lidt ekstra fleksibilitet, hvilket kan være en stor hjælp. Personligt brygger jeg dog altid dobbeltshots, da det giver de bedste resultater efter min mening.

Bedre kaffekværn giver bedre kaffe

Hvorfor overhovedet kigge på en kaffekværn til det beløb, som du skal smide for at komme til at eje en Mazzer Mini? Det åbenlyse og meget forsimplede svar er, at det giver bedre kaffe. Faktisk er det en virkelig udbredt fejl, at mange kaffeelskere sparer sammen til deres drømme espressomaskine, men uden at sætte et passende beløb af til kværnen. Kværnen er mindst lige så vigtig for dit espressoskud som selve maskinen, og oftest vil det give mere mening at købe en halvbillig espressomaskine og sætte en dyr kværn ved siden af. Så lad vær med at spare på kaffekværnen, det er den, der sikrer god kaffe. Når det så er sagt, så kan du sagtens finde billigere alternativer end Mazzer Mini, da denne er helt oppe og spille Premier League!

Høj kværn – men med mulighed for at skifte bønnebeholder

Mazzer Mini Electronic er svimlende 47cm høj inklusiv den bønnebeholder, der følger med kværnen. Det er virkelig højt, og du får formentlig alt for meget plads i bønnebeholderen, i forhold til, hvor meget du kommer til at gøre brug af. Derfor er det også værd at bemærke, at du kan udskifte bønnebeholderen på din Mazzer Mini kværn, så den bedre passer ind i dit køkken, hvis du nu ikke skulle have plads til originalen.

Hvad er forskellen mellem Mazzer Mini A og Mazzer Mini B?

Der findes både en Mazzer Mini A og B-model, og det giver naturligvis anledning til at gennemgå, hvad forskellen på de to kværne er. Det hele drejer sig egentlig om måden, hvorpå du doserer de kværnede kaffebønner ned i dit portafilter eller din doseringskop. Her er Mazzer Mini A kendt for at være nemmere at betjene i praksis, og da kværnene ikke har andre mærkbare forskelle, så må den altså være at foretrække.

Hvad er forskellen mellem Mazzer Mini og Mazzer Major?

Major vs. Mini… Navnene afslører det næsten. Forskellen ligger i størrelsen på kværnene i form af bønnebeholderen, som på Major kan indeholde næsten 1.3kg bønner. Hvis du i dit hjemmesetuo kan nå at drikke 1.3kg bønners værd i espresso, inden bønnerne begynder at oxidere i en grad hvor smagen fratager, så drikker du godt nok meget kaffe. Derfor synes jeg bestemt ikke du får meget ekstra i hjemmet med den større bønnebeholder, men den kan være guld værd på en mindre café.

Hvilke andre espressokværne bør jeg overveje?

Hvis du vil blive i Mazzer-kategorien, så er Mazzer Super Jolly ikke noget dårligt bud. Men det er selvfølgelig heller ikke noget billigt bud. Er det måske prisen på Mazzer Mini, der giver dig anledning til at søge alternativer, så vil kværne som Eureka Specialita og især Baratza Sette 270 være gode bud. Leder du efter en mere alsidig kværn, der måske ikke skal være inspireret af masseleverancer til espressomaskiner på travle caféer, så er Mahlkönig X54 et godt bud. Det kan virke ironisk, da Mahlkönig kommer med lignende baggrund som Mazzer, men X54-modellen er en alsidig jernhest, der kan ramme alle bryggetyper. Er du i tvivl om kværnen kan opfylde dine behov, og leder du måske efter en mere innovativ single dose kværnløsning, så kan DF64 kaffekværnen være et endnu bedre valg for dig.