Cortado glas - de perfekte kopper til din cortado

Cortado er en lille spansk espressodrink, som jeg beskrevet nærmere i en artikel tidligere. Her kan du læse den artikel om Cortado kaffe. Hvis du leder efter cortado glas, så ved du formentlig allerede lidt om, hvad en cortado er. På grund af espressodrikkens lille størrelse, kan en cortado godt se lille ud i dine sædvanlige kopper. Derfor ønsker mange at anskaffe sig de helt rigtige cortado glas, så de får en bedre visuel præsentation af drikken. Men faktisk kan de rigtige glas også bidrage til bedre smag. 

Hvor stort er et cortado glas?

Der er ikke nogen regel for, hvor stor en cortado skal være – og derfor heller ikke gældende retningslinjer for, hvor stort et glas til en cortado skal være. Dog er det meget normalt, at et cortado glas har en størrelse mellem 125ml og 150ml. Det er essentielt, at glasset til din cortado ikke bliver for stort, for der vil drikken komme til at se meget begrænset ud. Dog er det heller ikke nok at have en traditionel espressokop, da du også skal have plads til mælk. Hvis du køber dit cortado glas via siden her, vil du få et cortadoglas med 125ml kapacitet. 

 

Hvad gør det rigtige cortado glas for kaffeoplevelsen?

Med det rigtige cortado glas til at servere din cortado i, får du meget mere end bare en flot visuel præsentation af kaffen. Der er flere faktorer, der er væsentlige i designet af det perfekte cortado glas. For det første kan det være rigtigt svært at lave latte art i en cortado. Dette skyldes den begrænsede størrelse, hvorfor fundamentet til ‘kunsten’ bliver svært at danne, inden glasset er fyldt op og drikken er ‘færdig’. Derfor er det vigtigt at dette cortado glas er designet med den perfekte vinkel i glasset til hensigtmæssigt at lade mælken glide igennem kaffeskummet og lade mælkens mikroskum lægge sig på toppen. Derudover er temperatur afgørende for din bryg, og den solide bund på cortado glasset hjælper dig med at bevare kontrollen her. 

 

Cortado glas specs

Skal man bruge et specielt glas til cortado?

Du kan sagtens brygge en cortado uden at have lige akkurat det glas, som jeg henviser til ovenfor. Det vil også være forskelligt fra café til café, om du får serveret din cortado i det ene eller andet glas – og du kan også få cortado serveret i en kop nogle steder. Så nej, man skal ikke bruge et bestemt glas til cortado, men det fuldender kaffeoplevelsen på samme måde som et espressoglas eller en cappuccino kop gør det. 

Kræver kaffe bestemte kopper?

Kaffe kræver ikke bestemte kopper for at kunne lade sig gøre at brygge, men det kan være med til at forbedre smagsoplevelsen og den visuelle præsentation. Det kan sammenlignes med, at du drikker rødvin og hvidvin af forskellige slags glas, mens du også kan nørde vin i et dybere lag, så din chardonnay drikkes af et andet glas end din sauvignon blanc. Du kan i princippet drikke både vin og kaffe fra et hvilket som helst glas, men oplevelsen fuldendes med det korrekte match. 

Hvad skal jeg bruge for at brygge cortado?

For at brygge en cortado skal du ideelt set bruge et cortado glas, men det er ikke et krav. Hvad det derimod som minimum kræver er en espressomaskine, kaffebønner, en kaffekværn, vand, mælk og en mælkekande. Af espressomaskiner er der ikke nogle specifikke krav, udover at der naturligvis skal være både bryggeenhed og mulighed for dampe mælk. Jeg vil anbefale rocket espressomaskiner som rocket appartamento, lelit bianca v3 eller nuova simonelli oscar 2. Men andre alternativer kan sagtens klare opgaven, som f.eks. Gaggia Classic Pro, Sage kaffemaskiner eller alternativt fuldautomatiske espressomaskiner som Jura eller Siemens