Sage Afkalkning - Hold din Sage espressomaskine kalkfri

Har du anskaffet dig en Sage Espressomaskine, og vil du gerne holde den kalkfri så levetiden forlænges og kaffekvaliteten opretholdes? Så er du landet på den rigtige side. Her på siden finder du billige alternativer til Sages eget brand inden for afkalkning, mens jeg også vil skrive lidt om det originale produkt, og hvorfor det alligevel kan være det rigtige for dig.

Indlægget er finansieret gennem affiliate-links

Så ofte skal du afkalke din Sage, og disse produkter kan du bruge

Brug Urnex Dezcal til effektiv afkalkning ca. månedligt

Du kan med fordel foretage afkalkning med Urnex Dezcal, som er et flydende afkalkningsmiddel, hvilket du godt kan gøre med mellemrum på et par måneder. Hvis du afkalker med Urnez Deszcal afkalkningsmidlet til din Sage, og gør det ca. med det tidsinterval, som jeg har foreslået, så vil du opretholde en tæt på komplet kalkfri Sage espressomaskine, og maskinen vil derfor opretholde en standard god som ny. Desto hårdere vand, der er i dit beboelsesområde, desto oftere bør du dog afkalke.

Sage espressomaskine afkalkning med officiel Sage afkalker

Sages officielle afkalkningspulver er designet præcist til deres maskiner; herunder både espressomaskiner og elkedler. Derfor kan du umuligt gå galt i byen med denne afkalkningstype til Sage, men jeg mener ikke det er nødvendigt at bruge de ekstra penge på afkalkningsmiddel, hvis du er tilfreds med de resultater, som du opnår med Urnex’ produkter. Der er dog mange, der finder tryghed i at benytte de officielle produkter, og hvis prisen ikke genererer dig, så er det også en rigtig fornuftig vej at gå.

Guide: sådan afkalker du din Sage Kaffemaskine (Sage Barista Express)

Herunder får du en guide til, hvordan du helt konkret afkalker din Sage Kaffemaskine. Hvis du allerede har helt styr på dette, så er der ingen grund til at læse videre.

 1. Sluk for Din Sage Espressomaskine
 2. Fyld vandtanken med vand samt afkalkningsmiddel
 3. Sæt tomme beholdere under bryghovedet samt maskinens damper
 4. Kør vand igennem systemet
  a. Du skal holde knappen til 2 kopper nede i ca. et halvt minut, hvorefter du skal lade maskinen være i de efterfølgende 10 minutter
  b. Dernæst skal damperen til mælkeskum køre i 30 sekunder, igen skal maskinen have en pause på 10 minutter
  c. Til sidst skal funktionen med varmt vand køre i 15 sekunders tid, hvorefter maskinen igen skal stå i 10 minutter
 5. Trinnene a, b og c skal gentages indtil vandtanken er helt tom, så der ikke er mere vand med opløst afkalkningsmiddel tilbage i tanken.

Vær sikker på, at du har gennemskyllet maskinen fuldstændig inden du brygger kaffe på den igen, så du er sikker på, at du ikke har rester af afkalkningsmiddel tilbage i maskinen. Dette kan du gøre ved at gentage trinnene fra trin 4 med rent vand fremfor vand med afkalkningsmiddel i.

Når du har afkalket din Sage espressomaskine, så husk at tjekke om dit Sage vandfilter trænger til at blive udskiftet også, ellers skal du formentlig hurtigt afkalke maskinen igen. Sørg også for rengøring af din Sage kaffemaskine.

Afkalkning af Sage Barista pro

Produkterne du kan anvende til afkalkning af din Sage Barista Pro er de samme som til Barista Express og alle andre Sage produkter generelt. Fremgangsmetoden er dog en smule anderledes, blandt andet afhjulpet af, at du har det her skærmdisplay installeret på maskinen, som i øvrigt også fortæller, når det er tid til afkalkning, Selv hvis maskinen ikke fortæller dig det, vil jeg dog alligevel holde mig nogenlinde til de anvisninger, jeg har givet ved de forskellige produkter.

Sådan afkalker du din Sage Barista Pro:

 1. Tøm maskinens drypbakke og tilslut den derefter atter til maskinen
 2. Aftag maskinens vandtank og fjern også filteret
 3. Fyld vandtanken op til der, hvor der er en afkalkning/descale anmærkning, og tilføj herefter det foretrukne afkalkningsprodukt – tjek i denne forbindelse anvisningerne på pakken, da nogle afkalkningsprodukter måske skal være opløst inden de tilsættes. 
 4. Tilslut nu vandtanken til maskinen igen.
 5. Fjern Portafilteret fra gruppehovedet
 6. Tryk på Menu-knappen og bevæg dig ved hjælp af kværnindstillingsskiven hen til descale/afkalknings-muligheden. Tryk her på knappen, hvorefter din 1-kop-knap gerne skal begynde at lyse. 
 7. Tryk nu på 1-kops-knappen for at starte afkalkningsprocessen. 
 8. Der afkalkes i tre faser på en Barista Pro espressomaskine: Kaffe-afkalkning, Varmtvands-afkalkning og Mælkeskummer-afkalkning. LCD-skærmen vil hjælpe dig igennem disse faser, som den kalder d3, d2 og d1. Maskinen fortæller dig når faserne er gennemgået. For at komme igennem anden og tredje fase skal du manuelt skrue på steam/damp-funktionen til respektivt Dampfunktion og varmtvandsfunktion, når maskinen fortæller du skal gøre det – igen via displayet. 
 9. Skulle det ske at vandtanken nærmer sig at tømmes gennem afkalkningsprocessen, så skal du ikke gå i panik og aftage beholderen. I stedet tilføj blot lidt vand til tanken og afkalkningsprocessen vil automatisk fortsætte. 
 10. Når d1-fasen er afsluttet skal du bare skrue damp-knappen tilbage til standard.
 11. Nu vil du gå til gennemrensningsfasen, når maskinen er klar til dette vil du se et “r” på maskinen, som står for rinse. Her vil knappen for 1-kop begynde at lyse igen, men tryk ikke på den endnu.
 12. Først skal du tømme drypbakken og derefter tilslutte den maskinen igen. Du skal også fjerne afkalkningsrester fra vandbeholderen såfremt du finder nogle af disse, fyld derefter beholderen op til MAX-linjen. 
 13. Nu skal du trykke på 1-kops-knappen. Herved vil processen gå i gang. Du skal gennem de samme faser som før, hvor maskinen fortæller dig, hvornår du manuelt skal ind og indstille på steam-funktionen. Denne gang hedder faserne blot r3, r2 og r1. 
 14. Når processen er overstået vil maskinen bippe og skifte tilbage til ready-tilstand. Maskinen er dog ikke helt klar til at brygge endnu. Sæt først og fremmest steam-funktionen tilbage på standard.
 15. Nu skal du aftage drypbakken, skylle den igennem og tørre den, inden du sætter den tilbage i. 
 16. Gør det samme ved vandtanken – og her skal du huske også at sætte et vandfilter i igen. 
 17. Til allersidst kan det være en god idé at tørre maskinen af med en klud. Afhængigt af hvilket afkalkningsmiddel kan det sætte sig på din maskines udseende.