Cortado: Hvad er en Cortado egentlig?

En Cortado er en populær kop kaffe i store dele af verden, men den har ikke helt samme popularitet i Danmark, som den har i de fleste sydeuropæiske lande. Cortadoen bliver ofte serveret i mindre glas, og det er ikke særligt ofte du vil se Cortadoen pyntet med latte art eller lignende, ligesom man ofte oplever det med f.eks. Latte og Cappuccino. Nogle mener, at dette i høj grad skyldes, at en Cortado i langt højere grad handler om balancen i smagsnuancerne, end det handler om den visuelle præsentation.

Cortado kaffedrik

Hvad er en Cortado?

En Cortado er en kaffedrik bestående af 1 del espresso og 1 del opvarmet mælk. Du kan sagtens opvarme mælken til din cortado med en damper fra espressomaskinen, men mælken skal ikke skummes til mælkeskum.

Hvem passer en Cortado til?

En cortado er perfekt til dig, der er vild med smagen af en klassisk espresso, og dermed ønsker at bevare den gode smag i din kaffedrik, men samtidig ønsker at blande den op med mælk, for måske at få en anelse rundere smag – eller måske bare for at få en lidt større kaffedrik end en klassisk espresso. Derfor skal dit cortado glas også være lidt større end blot en espressokop, så du har plads til at få afrundet espressoens smagsnuance.

Historien bag drikken

Navnet “Cortado” kommer af det spanske ord: “Cortar”, som betyder “at skære” – hvilket referere til den måde, at mælken skal ‘skære’ ned gennem espressoen. Drikken har sin oprindelse i baskerlandet i Spanien, og den hurtige popularitet i det spanske område spredte sig altså også udover landets grænser relativt hurtigt.

Cortado kaffe – opskrift

 1. Vej bønner af – jeg anbefaler 18g til et dobbeltskud espresso
 2. Kværn bønnerne
 3. Klargør dit portafilter med de friskkværnede bønner
 4. Bryg et espressoskud og vej af i enten ml eller gram, hvor meget du har ekstraheret. 
 5. Hæld mælk i din pitcher/mælkekande
 6. Opvarm mælken til den ønskede temperatur (Lad ikke for mange luftbobler komme ind i mælken, det vil sige undgå at steame for meget i mælkens øverste del)
 7. Hæld nu mælken oveni din espresso – her er det vigtigt, at du hælder samme mængde mælk (ml/gram) som du har brygget espresso. 
 8. Velbekomme, nu har du en færdig cortado – drikken serveres ideelt i et cortado glas

Hvordan brygger man den?

For at brygge en Cortado skal du bruge en espressomaskine. Enten har du en fuldautomatisk maskine, hvor du blot skal trykke på en knap, men ellers brygges drikken allerbedst på en semiautomatisk espressomaskine, hvis man ellers har lidt baristafølelse. Espressomaskinen skal bruges til at brygge det espressoskud, som udgør fundamentet til kaffedrikken. Derudover skal du bruge kaffebønner, mælk og gerne en kaffevægt med timer også, men det er ikke en nødvendighed.
 
Følg disse steps for at brygge perfekt:
 • Bryg espresso
 • Damp mælken til den er varm, men uden at skumme den.
 • Bland mælk og espresso sammen, og sørg for at mængden af opvarmet mælk kun er den samme som mængden af espresso. Eksempelvis 18 gram espresso og 18 gram varm mælk. 

Cortado, Gibraltar eller Piccolo kaffe?

Cortado og piccolo kaffe bliver ofte betragtet som det samme, og ved kaffebarer kan du godt få den ene, når du bestiller den anden. Helt officielt er der dog forskel på de to kaffedrikke, selvom de har rigtig mange ligheder. Hvor cortado typisk brygges med et dobbeltskud espresso og en lignende dele mælk, brygges piccolo typisk med et enkeltskud espresso, men med samme mængde mælk som en cortado. En såkaldt ‘gibraltar’ er egentlig det samme som en cortado, men navnet kommer af det særlige cortado glas, som drikken serveres i. 

Cortado vs flat white

En cortado og en flat white minder utroligt meget om hinanden. Der er dog to primære forskelle – hvoraf en af dem er mere afgørende end den anden. Første forskel er, at en Cortado brygges med en 1:1 ratio mellem espresso og mælk, mens flat white typisk brygges med en 1:2 ratio. På den måde kan en Piccolo også beskrives som en flat white, der er halveret på både mælk og espresso, hvilket blot får cortadoen til at skille sig endnu mere ud. Den anden forskel mellem cortado og flat white er mælkens tekstur, hvor mælken ikke på samme måde skal skumme og danne tekstur i en cortado, som den skal i en flat white. Da mange ønsker at ændre ratio efter eget ønske, kan mælkens konsistens anses som den mest afgørende forskel. Koppen hvori du serverer din kaffedrik kan være en kæmpe hjælp, hvis du har svært ved at ramme balancen mellem flat white og cortado. Sørg for at have de rigtige glas til cortado og investér eventuelt i et par flat white kopper også.