Cortado: Hvad er en Cortado egentlig?

En Cortado er en populær kop kaffe i store dele af verden, men den har ikke helt samme popularitet i Danmark, som den har i de fleste sydeuropæiske lande. Cortadoen bliver ofte serveret i mindre glas, og det er ikke særligt ofte du vil se Cortadoen pyntet med latte art eller lignende, ligesom man ofte oplever det med f.eks. Latte og Cappuccino. Nogle mener, at dette i høj grad skyldes, at en Cortado i langt højere grad handler om balancen i smagsnuancerne, end det handler om den visuelle præsentation.

Hvad er en Cortado?

En Cortado er en kaffedrik bestående af 1 del espresso og 1 del opvarmet mælk. Du kan sagtens opvarme mælken til din cortado med en damper fra espressomaskinen, men mælken skal ikke skummes til mælkeskum.

Hvem passer en Cortado til?

En cortado er perfekt til dig, der er vild med smagen af en klassisk espresso, og dermed ønsker at bevare den gode smag i din kaffedrik, men samtidig ønsker at blande den op med mælk, for måske at få en anelse rundere smag – eller måske bare for at få en lidt større kaffedrik end en klassisk espresso.

Historien bag drikken

Navnet “Cortado” kommer af det spanske ord: “Cortar”, som betyder “at skære” – hvilket referere til den måde, at mælken skal ‘skære’ ned gennem espressoen. Drikken har sin oprindelse i baskerlandet i Spanien, og den hurtige popularitet i det spanske område spredte sig altså også udover landets grænser relativt hurtigt.

Hvordan brygger man den?

For at brygge en Cortado skal du bruge en espressomaskine. Enten har du en fuldautomatisk maskine, hvor du blot skal trykke på en knap, men ellers brygges drikken allerbedst på en semiautomatisk espressomaskine, hvis man ellers har lidt baristafølelse. Espressomaskinen skal bruges til at brygge det espressoskud, som udgør fundamentet til kaffedrikken. Derudover skal du bruge kaffebønner, mælk og gerne en kaffevægt med timer også, men det er ikke en nødvendighed.
 
Følg disse steps for at brygge perfekt:
  • Bryg espresso
  • Damp mælken til den er varm, men uden at skumme den.
  • Bland mælk og espresso sammen, og sørg for at mængden af opvarmet mælk kun er den samme som mængden af espresso. Eksempelvis 18 gram espresso og 18 gram varm mælk.