Friskristede kaffebønner | Kaffebønner fra danske risterier

Kaffenydere med sans for detaljer kunne sjældent drømme om at drikke kaffe, der ikke var brygget på friskristede kaffebønner. Det er nemlig sådan med kaffe, at de mister både smag og aroma fra det øjeblik de er blevet ristet. Hele kaffebønner holder væsentligt bedre på aromaen end formalede kaffebønner, så tiden fra bønnerne er kværnet til de er drukket er også afgørende. Sørg derfor for at brygge kaffe af hele friskristede kaffebønner, hvis du vil opnå det bedste resultat.

Friskristede kaffebønner fra Ideal Kafferisteri

Hos Ideal Kafferisteri, kan du finde friskristede kaffebønner fra forskellige geografiske områder, i forskellige størrelser rent pakkemæssigt og meget mere. Derudover er der mulighed for at du kan købe smagspakker, inden du beslutter dig for, hvilken kaffe du vil købe i større portioner. Derudover er der mulighed for at skræddersy et kaffeabonnement enten med faste favoritter eller med det formål at smage en masse forskelligt.

Friskristet kaffe fra Depresso Coffee

Hos Depresso Coffee finder du også et stort udvalg af friskristet kaffe. Risteriet hjælper dig naturligvis med en deskriptiv beskrivelse af kaffebønnerne, men hvis du bare vil have en hurtig indikator af, hvilken slags kaffe du kan forvente, så afslører navnet en del. Du finder blandt andet kaffebønnerne: “Magisk”, “Kickstarter”, “Quickfix” og “Boost”. I deres pakker vil du også blive taget i hånden, hvor du kan vælge mellem “Blød & Cremet”, “Mild & Rund” og “Frisk & Frugtig” med mere. Også hos Depresso Coffee kan du blive klogere på dine præferencer med en smagspakke.

Hvad er definitionen på friskristet kaffe?

Når kaffebønnerne netop er ristet, så er de naturligvis friskristede. Der er ikke nogen officiel grænse på, hvornår man ikke længere bør kalde kaffebønner for friskristede, men mange mener, at grænsen ligger på omkring 3 måneder fra ristedatoen. Dertil kan man så spørge sig selv, hvornår kaffebønnerne decideret er gamle? Og her lyder min anbefaling, at du har drukket kaffe af bønnerne, inden de bliver 6 måneder gamle.

Kan man få friskristet kaffe i supermarkedet?

Der er selvfølgelig forskel på supermarked-kaffe, men den mere traditionelle supermarked-kaffe kan i princippet godt være friskristet – altså mindre end 12 uger ristegamle. Problemet er bare, at supermarkeder i modsætning til risterier, ikke opgør ristedatoen, i stedet skriver de en udløbsdato på kaffen, men denne er i supermarkederne langt over de 6 måneder efter ristning, da der mere tænkes sundhedsmæssigt. Derfor kan du ofte ikke vide, om dine kaffebønner er friskristede eller ej.

Opbevaring af friskristede kaffebønner

Opbevaring er ret afgørende, når det kommer til at bevare kvaliteten i friskristede kaffebønner. Nøglebemærkningen i forhold til dette må være, at kaffebønnerne skal bevares i et lufttæt miljø. Derfor vil du sagtens kunne bruge en kaffedåse, mens du også ofte vil opleve, at de danske kafferisterier sender kaffebønnerne i poser med en zip-lukkeenhed for simpelthen at undgå, at ilt får kontakt med bønnerne.

Hvor længe er friskristede kaffebønner friske?

Når der er tale om friskristede kaffebønner er den gængse holdning, at de er drikkeklar 10 dage efter ristedatoen, hvor bønnerne lige har haft et par dage til at gasse af. Dertil regner man bønnerne for ideelle indtil de er ca. 3 måneder gamle. Det vil altså sige, at du har et spænd mellem 10 og ca. 90 dage fra ristedatoen, hvor dine kaffebønner er optimale.

 Hele kaffebønner er kværn-selv-bønner

Ja, når du ikke køber kaffebønnerne formalet, så skal de friskristede kaffebønner naturligvis kværnes selv. Hertil giver det rigtig god mening, at du anskaffer dig en god kaffekværn, især hvis du skal brygge espresso – eller espresso-baserede drikke som Americano, Cortado eller Cappuccino. Her anbefaler jeg kaffekværne fra Eureka, hvis du skal brygge på en espressomaskine, mens wilfa kaffekværne kan være det rigeligt funktionelle til Pour Over, Stempelkaffe, Aeropress eller lignende.