Eureka Mignon Bravo eller Specialita?

Hvis du er glad for espresso, ved du nok allerede, at en god kaffekværn er afgørende for en perfekt kop. Og Eureka Mignon-serien? Den har vundet mange hjerter. Men hvad gør Specialita og den nyere Bravo til forskellige valg? Og vigtigere: hvilken passer bedst til din kaffestil? Er Bravo bare en opgraderet Specialita eller er der tale om en helt ny kværn i Eureka Mignon-serien? 

Eureka Mignon Bravo vs Specialita

Lad os starte med forskellene i præcision og kværnekvalitet

Specialita har været et solidt valg i flere år – en kværn, der har opnået sin status for pålidelighed og effektivitet. Den er kendt for sin konsistente kværnekvalitet og er udstyret med 55 mm flade stålblade, som maler kaffebønnerne i en fin, jævn tekstur. Dette giver en høj grad af ensartethed i smagen, da kværnen leverer lige store kaffepartikler, hvilket er essentielt for en god ekstraktion. Specialita har også en brugervenlig touchskærm, hvor du nemt kan justere kaffemængden i sekunder – simpelt, hurtigt og præcist.

Bravo kommer med 50 mm knive i et specielt belagt stål, som giver en endnu præcis og fin kværning. Dette design forbedrer kaffekværnens evne til at levere endnu finere og mere konsistente partikelstørrelser, hvilket åbner op for endnu bedre ekstraktion af kaffens smag. Her er det virkelig nørderiet, der kommer i spil – især hvis du kan lide at finjustere din espresso og eksperimentere med mikroskopiske ændringer i kværningsgraden. Det er her, Bravo virkelig lever op til sin “perfektionist”-titel. Nogle vil måske argumentere for, at navnet “Perfetto” havde været mere passende til denne kværn, end den kværn i serien, der allerede har dette navn. Men navnet er jo altså optaget nu, og så blev det til Bravo. Det passer også udemærket. Specialitaen har til gengæld 55mm kværnblade, og det er objektivt bedre på papiret. Jeg mener også, at Specialita er konsistent i sin kværnstørrelse, så det er svært at adskille dem på det punkt. Når jeg snakker med forhandlere bliver Bravoen dog omtalt som en umiddelbar opgradering.

Hvordan adskiller de sig i brugervenlighed?

Begge kværne er udstyret med intuitive touchskærm og nem betjening. Du har også trinløs kværnindstilling, hvilket gør, at du helt præcist kan ramme den indstillingsgrad du ønsker, uden du bliver fanget mellem trin. Det adskiller sig f.eks. fra en Baratza Sette 270. Den har f.eks. 270 trin, hvor du skal befinde dig i et af dem.

Design og udtryk: Stil og funktion mødes

Hvis du går op i, hvordan kværnen ser ud på dit køkkenbord, så har det ikke den store betydning her. Se billedet øverst, du kan nærmest ikke se forskel. 

Hvem skal vælge hvad?

Helt ærligt, så synes jeg ikke, at det giver mening med en differentiering på den måde. Kværnene minder meget om hinanden, og da Specialita synes at udgå hos nogle forhandlere, kan Bravo være fremtiden. Bravo minder mere om Specialita i det, at den ikke har markeringer ift. forskellige bryggetyper – den er i min optik rendyrket espresso, og mine indledende test med kværnen siger også, at det er til den finfølsomme side. Den gider ikke æde gamle bønner, og det forestiller jeg mig godt, at Perfetto’en ville kunne slippe afsted med. Altså minder den mest om Specialita ift. eksisterende kværne.

Kort sagt: Begge kværne leverer en fantastisk oplevelse og kan bringe dit espresso-game til nye højder. Specialita er stabil og gennemtestet – den perfekte følgesvend til daglig brug. Bravo tilføjer et ekstra niveau af kontrol og præcision, som gør den ideel til den kaffeentusiast, der elsker at udforske og eksperimentere. Men der er mange gode kværne i serien, ligesom jeg tidligere har sammenlignet Specialita med Perfetto og Silenzio.